Религија и туризам (РДКЕИ2Т)

Универзитет у Београду

ЕСПБ: 5.0

Садржај теоријске наставе

# Упознавање са терминологијом из области религиозног туризма: дефиниција, предмет, циљ и задаци проучавања. # Упознавање са географским аспектима проучавања религије (светски распоред религија, статистички подаци, трендови развоја и ширења нових верских учења). # Географија религије и религијска географија (религијски центар, духовна вредност геодиверзитета). # Упознавање са историјским, социо-психолошким аспектима проучавања религије (историјографија Библијских и других ходочашћа, ставови верских учителја и савремених научника). # Настанак и развој савременог религиозног туризма (пре свега улога Римокатоличе цркве и Ватикана). # Карактеристична религијска и света подручја Србије (Војводине). # Карактеристична религијска и света подручја Европе и света. # Упознавање са врстама и подоблицима религиозног туризма. # Типологије религиозних туриста и ходочасника. # Анализа туристичке атрактивности, њихова валоризација (према модификованим методама). # Одрживи развој религиозног туризма (повезаност религиозног и екотуризма – теолошко-туризмолошка расправа) # Економски ефекти религиозног туризма (промет, доходак, мултипликатори и друго) # Практична настава: Посета одређених манастира на Фрушкој гори и Војводини, Владичанских дворова, градских сакралних објеката свих конфесија. # Посета Патријаршији и седиштима осталих конфесија у Београду, специјализованих агенција за поклоничка путовања.

Садржај практичне наставе

Предуслов

Циљ

Упознавање са специфичним и све афирмативнијим обликом туристичких кретања која на глобалном нивоу а и код нас представљају једну од најмногољуднијих туристичких миграцију (као засебан облик али и део културног, градског, наутичког туризма и других). Анализа стања у нашој земљи, Европи и свету и примена искустава, вештина и знања ради унапређење туристичког производа и услуга на домаћем тржишту а потом и за стране туристе. Правилно планирање и управљање одрживим религиозним туризмом на дестинацији кроз израду протокола посете, писаних етичких кодекса, поштовања институционалних принципа одређене верске заједнице али и објективним менаџмент и маркетинг стратегијама.

Литература

Тип испитивања

Методе извођења наставе

Монолошка метода, дијалошка метода, илустративно-демонстративна, фронтална настава путем мултимедијалних презентација, статистичкеметоде за обраду података у статистичком пакету СПСС.

Наставници