Правни положај Цркава и верских заједница у Европи (РДКЕОПП)

Универзитет у Београду

ЕСПБ: 8.0

Садржај теоријске наставе

# Појам, место и терминолошки проблеми при дефинисању дисциплине државно-црквено право (Staatskirchenrecht, Law on Religion, Droit civil ecclésiastic) # Однос према црквеном праву, додир државног и црквеног законодавства # Развој државно-црквеног права у свету и код нас # Системи односа државе и цркве (државна црква, стриктна одвојеност, кооперативна одвојеност) и њихови правни оквири # Одвојеност цркве и државе – историјски аспекти # Секуларизам и лаицитет – сличности и разлике у правним традицијама Француске и САД # Секуларизација v. секуларизам – савремена схватања секуларизма и њихово рефлектовање на правно регулисање односа државе и цркве # Верска слобода, њена заштита и њена злоупотреба # Колективна верска права # Правна категоризација цркава и верских заједница # Проблеми у вези са регистровањем и стицањем својства правног лица цркава и верских заједница # Мале верске заједнице, нови верски покрети и секте – правни изазови # Правно регулисање верске наставе у државним школама – уставноправни и други аспекти # Историја и актуелно стање законодавства у Србији о односу државе и цркве # Најновија пракса Европског суда за људска права у домену заштите верских слобода

Садржај практичне наставе

Предуслов

Циљ

Упознавање са основним проблемима односа државе, цркве и верских заједница и њиховим правним регулисањем. Стицање знања о различитим системима тих односа у Европи (државна црква, стриктна и кооперативна одвојеност). Организациони аспекти тог односа у појединим земљама и Србији. Разумевање најделикатнијих контроверзних тема (услови за регистровање цркава и верских заједница, легитимност при разликовања њиховог статуса, карактер верске наставе у државним школама, реституција црквене имовине, правно регулисање секти). Пракса Европског суда за људска права у овој области.

Литература

Тип испитивања

Методе извођења наставе

Предавања и вежбе. На вежбама ће бити организовани колоквијум и практични студијски боравци, као и присуствовање научним скуповима. Упознавање са корисним сајтовима на Интернету.

Наставници