Азијске религије (РДКЕИ4А)

Универзитет у Београду

ЕСПБ: 5.0

Садржај теоријске наставе

# Општи преглед најважнијих религија у Азији. # Основе будистичког учења: Индија и Кина. # Шаманизам и шинто: Кореја и Јапан. # Будистичке школе и религиозна пракса. # Нирвана и шуњата: слобода и празно пута. # Чан или зен: два погледа на исто # Даоизам: доктрина. # Даоизам: пракса. # Конфуцијанизам: религија или филозофија. # Конфуцијанско поимање љубави. # Средњи пут у будизму, даоизму и конфуцијанизму. # Ритуали као свето и профано обликовање живота. # Европска рецепција азијских религија: језуитска прича # „Јапанизам“ и „шиноазерија“ у модерној уметности Запада. # Европа и „откриће“ истине будизма. # Религијско сусретање Азије и Европе: сан или јава.

Садржај практичне наставе

Предуслов

Циљ

Упознавање с различитим поимањем садржаја и искушавања феномена „религија“ у Азији. Расветљавање историјских, антрополошких и теолошких аспеката: будизма, даоизма, конфуцијанизма и шинтоизма.

Литература

Тип испитивања

Методе извођења наставе

Настава се изводи кроз предавања и консултације. Студенти се активно укључују у наставни процес кроз разговор и дебату. Оцена испита се формира на основу успеха у изради и одбрани семинарског рада и успеха на усменом делу испита.

Наставници