Квантитативно моделирање у друштвеним наукама (РДН002)

Универзитет у Београду

ЕСПБ: 6.0

Садржај теоријске наставе

1. Квантитативне методе и модели у друштвеним наукама; Статистика; Статистички скуп; Обележје. 2. Статистички софтверски пакет за друштвена истраживања (Statistical Package for Social Sciences - SPSS); 3. Дескриптивна статистика у SPSS-у. 4. Параметарски статистички тестови у SPSS-у. 5. Непараметарски статистички тестови у SPSS-у. 6. Проста линеарна регресија у SPSS-у. 7. Анализа варијансе у SPSS-у. 8. Методе мултиваријационе статистичке анализе у SPSS-у. 9. Кластер анализа и стабла одлучивања у SPSS-у. 10. Факторска анализа и анализа главних компоненти у SPSS-у. 11. Дискриминациона анализа у SPSS-у 12. Експлораторна анализа података у SPSS-у. Евалуација откривеног знања и законитности у подацима. 13. Откривање знања у статистичким базама података. 14. Статистичко закључивање у софтверском пакету R. 15. Методе jackknife и bootstrap. Метаанализа у софтверском пакету R.

Садржај практичне наставе

Статистички скуп. Обележје. Дескриптивна анализа. Статистички пакет SPSS. Узорак и статистике узорка. Статистичко оцењивање. Параметарски и непараметарски статистички тестови у SPSS-у. Проста линеарна регресија и анализа варијансе у SPSS-у. Методе мултиваријационе статистичке анализе у SPSS-у. Кластер анализа и стабла одлучивања у SPSS-у. Статистичко закључивање у софтверском пакету R Примери примене у друштвеним наукама.

Предуслов

Предавања, вежбе.

Циљ

Да студент, кроз упознавање са основним статистичким методама и моделима, стекне способности да појаве које изучава посматра као предмет квантитативне анализе, да нучи да користи софтвер за статистичку обраду података, као и да израчунава и правилно тумачи статистичке показатеље и моделе.

Литература

# Mann, S. P.: Увод у статистику, Центар за издавачку делатност, Економски факултет, Београд, 2009. # Вуковић Н.: Статистичко закључивање, ФОН, 2010. # Жижић М., Ловрић М., Павличић Д.: Методи статистичке анализе, Економски факултет, Београд, 2004. # Ковачић, З.: Мултиваријациона анализа. Економски факултет, Београд, 1994.

Тип испитивања

Методе извођења наставе

Наставници