Методе предвиђања и одлучивања (РДН014)

Универзитет у Београду

ЕСПБ: 6.0

Садржај теоријске наставе

Значај предвиђања и прогнозирања. Квалитативне методе: Експертске прогнозе, панел дискусије, округли столови, Делфи методе, brainstorming, креативне радионице, израде сценарија.. Квантитативне методе за предвиђање примењивих за праћење друштвених, економских и демографских кретања: основе анализе временских серија (праћење демографских и економских показатеља), регресионе анализе, основе других економетрисјких метода. Основни елементи одлучивања. Одлучивање у условима неизвесности и ризика (нарочито у условима промељивог економског окружења). Моделирање проблема одлучивања. Вишекритеријумска анализа и одлучивање. Пословне игре које симулирају реалне ситуације у којима је неопходно извршити анализе, праћење трендова и донети одлуку на основу резултата предвиђања понашања конкуренције и ситуације у окружењу и на тржишту.

Садржај практичне наставе

Предуслов

Циљ

Упознавање студената са квалитативним и квантитативним методама за предвиђање и одлучивање које се примењују у друштвено-економским наукама. Циљ је да студенти кроз интерактивне пословне игре увиде важност примене метода предвиђања и одлучивања и да се упознају са начином њихових примена у решавању реалних проблема.

Литература

#Вујошевић М., Оперативни менаџмент-Квантитативне методе, Друштво операционих истраживача Југославије, 1997. #Evans R.J., Business Analytics: Methods, Models and Decisions, Pearson, 2013. #Oakshott L., Essential quantitative methods for business, management and finance, Palgrave Macmillan, 2009. #Крчевинац С., Чангаловић M., Вујчић В., Мартић М. и Вујошевић М., "Операциона истраживања 1", ФОН, Београд, 2006.

Тип испитивања

Методе извођења наставе

Предавања су праћена одговарајућим презентацијама, сви модели ће бити илустровани на хипотетичким примерима. Студенти ће кроз студије случајева и пословне игре уз коришћење одговарајућих софтвера научити како да користе методе предвиђања и одлучивања у цињу њихове примене у реалним ситуацијама.

Наставници