Анализа инвестирања у хартије од вредности (РДН017)

Универзитет у Београду

ЕСПБ: 6.0

Садржај теоријске наставе

Инвестиционо окружење и процес инвестирања. Ризик и принос и модели вредновања хартија (диверсификација, модел за утврђивање цене капитала, арбитражни модел вредновања, ефикасност тржишта). Хартије од вредности у које се може инвестирати. Класификација и карактеристике акција. Класификација и карактеристике дужнићких хартија од вредности. Класификација и карактерисике изведених хартија од вредности. Ризици улагања у хартије од вредности. Тржишни ризик. Кредитни ризик. Оперативни ризик. Остали ризици. Управљање ризиком улагања у хартије од вредности. Стратегије инвестирања у акције. Стратегије инвестирања у обвезнице. Стратегије инвестирања у изведене хартије од вредности.

Садржај практичне наставе

Предуслов

Циљ

Циљ предмета је да оспособи студенте за процену инвестирања у поједине хартије од вредности, као и идентификовање и предлагање адекватних инвестиционих стратегија.

Литература

#V. Bogojevic Arsic, Finansijska tržišta, Fakultet organizacionih nauka, Beograd, 2011. #H. B Mayo, Investments: An Introduction, Thomson South-Western, 2008. #F. K. Reilly, K. C. Brown, Investment Analysis and Portfolio Management, South-Western, Cengage Learning, 2012. #W. F. Sharpe, G. A. Aleksander, J. V. Baley , Investements, Prentice-Hall Inetranational Edition, 1999.

Тип испитивања

Методе извођења наставе

Предавања су праћена одговарајућим презентацијама, све теме ће бити илустроване на хипотетичким примерима. Студенти ће кроз студије случајева и уз коришћење одговарајућих софтвера анализирати могућности инвестирања и ризике инвестирања у поједине хартије од вредности и предлагати стратегије инвестирања.

Наставници