Основи музеологије (ИФПНТИ10)

Универзитет у Београду

ЕСПБ: 8.0

Садржај теоријске наставе

#Филозофија музеализације. Теоријски основи и систематизација (документацијски, инфомацијски и комуникацијски аспект делатности). Историјски модели музеалне делатности.Херменеутика, технологија и музеографски исходи. #Прагматички аспекти: Музеографија. Музеализација и музеална делатност: музеографисање и инструментална, функционална и представна сврховитост музеалне делатности. Музеална делатност и облици друштвене кодификације. #Музејска пракса и управљачки и технолошки процеси. Посебне методике (Селекција и научно искуство; Документација и научна дескрипција; Комуникација и облици верификација); Политика програмирања; Технологија музејског рада (Рекогнисцирање и облици тезаурације; Заштита и обрада тезауруса: депои, документација; Каталогизација и облици научне дескрипције; Облици презентације.Тезауруси и њихове експлоатације. Облици сарадње са јавночћу; Облици маркетинга у музејској делатности.

Садржај практичне наставе

Предуслов

Завршене основне студије

Циљ

Савладавање филозофије и теорије музеалности. Усвајање модела социјализације музеалних вредности и теоријско и практично оспособљавање за процесе пројектовања у музеалној делатности.

Литература

#W. Gluzinski, U podstaw muzeologii, Warszawa 1981. #I. Maroević, Uvod u muzeologiju, Zagreb 1992. #D. Bulatović, Muzeologija i/kao hermeneutika, Glasnik Narodnog muzeja Crne Gore, Nova serija, II knjiga (Cetinje 2005), 109-121. #J. Glusberg, "Hladni" i "vrući" muzeji, Muzeologija 23, Zagreb 1983. #T. Šola, Muzeji i marketing, Beograd 2002. Za ovaj kurs postoji predavačev rider sa svim lekcijama i hrestomatijom na CD-u

Тип испитивања

Методе извођења наставе

Консултације, вежбе и практичан рад

Наставници