Law

Faculty of Law

Level:  master academic studies
Upon end of the studies student will receive a title:
Diplomske akademske studije prava traju jednu akademsku godinu, a student njihovim završetkom stiče 60 ESPB bodova i akademski naziv «diplomirani pravnik  master». Nadovezujući se na program osnovnih akademskih studija prava, program diplomskih studija obezbeđuje dodatna i produbljena znanja i veštine koje predstavljaju osnov za samostalno, kompetentno, savesno i obavljanje pravničke profesije sa visokim profesionalnim moralom. Predmetni studijski program odvija se u okviru dva izborna područja – modula (u daljem tekstu: modul), koji se organizuju za više srodnih nastavnih predmeta. Poslovno-pravni modul omogućava poznavanje i razumevanje ključnih instituta, načela i rešenja određenih grana prava koje su deo šire porodice Građanskog i Poslovnog prava, dok se u okviru Upravno-sudskog modula izučavaju upravne procedure i pružanje pravne zaštite od strane sudova. Izučavanje relevantnih pravnih fenomena orijentisano je interdisciplinarno, tako da studijski program pruža znanja ne samo iz uskopravnih nego i iz socioloških, ekonomskih i poltikoloških disciplina, uz osposobljavanje studenata za primenu stečenih znanja u praksi. Svaki modul obuhvata po šest obaveznih i dva izborna predmeta za koje se student opredeljuje pri upisu studija, što je i način na koji se određuju obavezni ispiti. Pored ispita, angažovanje studenta uključuje aktivnu nastavu (predavanja, vežbe, studijske grupe, praktikume, seminare, praktičnu nastavu, mentorsku nastavu, konsultacije, prezentacije, projekte i drugo), samostalni rad, kolokvijume i izradu završnog rada. Rad studenta na savlađivanju pojedinog predmeta prati se kontinuirano, celim tokom nastave, zbog čega se ispitna ocena formira na osnovu uspeha ostvarenog u svim oblicima nastavnih obaveza. Polaganjem ispita iz tri obavezna predmeta i jednog izbornog predmeta koji se slušaju u jesenjem semestru i obavljanjem prakse u privredi, pravosuđu i upravi (Praksa u privredi I, odnosno Praksa u pravosuđu i upravi I) student ostvaruje 27 ESPB bodova, dok se polaganjem ispita iz obaveznih predmeta i jednog izbornog predmeta koji se slušaju u prolećnom semestru i obavljanjem odgovarajuće prakse (Praksa u privredi II, odnosno Praksa u pravosuđu i upravi II) ostvaruje 18 ESPB bodova. Po polaganju svih predviđenih ispita i ispunjavanju ostalih studijskih obaveza, student izrađuje završni (master) rad, ostvarujući na taj način 15 ESPB bodova.


Goals of study program

Osnovna odlika programa diplomskih akademskih studija prava jeste njegova povezanost sa savremenim naučnim saznanjima u čitavom nizu pravnih i srodnih naučnih disciplina, kao i sa veštinama i sposobnostima koje se zasnivaju na ovim saznanjima. Ovaj studijski program je, u tom smislu, prevashodno usmeren na to da studentu omogući da proširi i produbi znanja stečena na osnovnim akademskim studijama prava, razvijajući kod njega kritički način mišljenja i sposobnosti neophodne za kompetentno i moralno obavljanje pravničke profesije. Tako opredeljeni cilj pretpostavlja interdisciplinarno izučavanje pravnih fenomena i ovladavanje metodima saznavanja prava i metodima bavljenja pravom u praksi, kao i razvoj veština za praktičnu primenu etičkih standarda u obavljanju pravničke profesije ili u vezi sa njom. Za postizanje kompetencija i veština koje predstavljaju cilj ovog studijskog programa koriste se metodi društvenih i, posebno, metodi pravnih nauka koji treba da omoguće potpuno i pravilno razumevanje određenih pravnih fenomena u širem društvenom, političkom, ekonomskom i istorijskom kontekstu (pravno-dogmatski, pravnoistorijski, uporedni i drugi pravni metodi). Najvažniji oblik nastave čine predavanja, vežbe, seminari i stručne i studijske grupe, na kojima se posebna pažnja poklanja razvijanju kritičkog načina razmišljanja, koji je neophodan za pravničku profesiju. Studijski program obuhvata i druge oblike nastave na kojima se obezbeđuje interaktivni metod edukacije studenata, omogućavajući savladavanje veština potrebnih za kompetentno obavljanje buduće profesije, uključujući učešće u različitim vrstama simulacija na slučajevima iz prakse koji su specijalno prilagođeni za vežbu studenata, pa i rad sa stvarnim klijentima (pravne klinike za porodično, obligaciono, krivično i izbegličko pravo). Osim toga, cilj diplomskih akademskih studija prava predstavlja i razvijanje jezičkih, komunikacijskih i drugih veština neophodnih za dalje akademske i profesionalne aktivnosti studenata. Ovaj studijski program, konačno, afirmiše praćenje i primenu novina u pravnoj struci, čemu naročito doprinosi osposobljavanje studenata za korišćenje pravne literature, stručnu komunikaciju i pisanje na stranom jeziku, kao i upoznavanje sa mogućnostima korišćenja novih tehnologija u pravu.


Outcome of study program



Prerequisite for attending study program

U skladu sa odredbom člana 63. Statuta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na diplomske akademske studije prava može se upisati lice koje je završilo osnovne akademske studije u obimu od najmanje 240 ESPB bodova.
Modules on this study program:
Name Acronym Semester Module info
Subjects lectured on this study program:
Acronym Name ECTS Semester Module Type External URL