Право

Правни факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер правник
Дипломске академске студије права трају једну академску годину, а студент њиховим завршетком стиче 60 ЕСПБ бодова и академски назив «дипломирани правник  мастер». Надовезујући се на програм основних академских студија права, програм дипломских студија обезбеђује додатна и продубљена знања и вештине које представљају основ за самостално, компетентно, савесно и обављање правничке професије са високим професионалним моралом. Предметни студијски програм одвија се у оквиру два изборна подручја – модула (у даљем тексту: модул), који се организују за више сродних наставних предмета. Пословно-правни модул омогућава познавање и разумевање кључних института, начела и решења одређених грана права које су део шире породице Грађанског и Пословног права, док се у оквиру Управно-судског модула изучавају управне процедуре и пружање правне заштите од стране судова. Изучавање релевантних правних феномена оријентисано је интердисциплинарно, тако да студијски програм пружа знања не само из ускоправних него и из социолошких, економских и полтиколошких дисциплина, уз оспособљавање студената за примену стечених знања у пракси. Сваки модул обухвата по шест обавезних и два изборна предмета за које се студент опредељује при упису студија, што је и начин на који се одређују обавезни испити. Поред испита, ангажовање студента укључује активну наставу (предавања, вежбе, студијске групе, практикуме, семинаре, практичну наставу, менторску наставу, консултације, презентације, пројекте и друго), самостални рад, колоквијуме и израду завршног рада. Рад студента на савлађивању појединог предмета прати се континуирано, целим током наставе, због чега се испитна оцена формира на основу успеха оствареног у свим облицима наставних обавеза. Полагањем испита из три обавезна предмета и једног изборног предмета који се слушају у јесењем семестру и обављањем праксе у привреди, правосуђу и управи (Пракса у привреди I, односно Пракса у правосуђу и управи I) студент остварује 27 ЕСПБ бодова, док се полагањем испита из обавезних предмета и једног изборног предмета који се слушају у пролећном семестру и обављањем одговарајуће праксе (Пракса у привреди II, односно Пракса у правосуђу и управи II) остварује 18 ЕСПБ бодова. По полагању свих предвиђених испита и испуњавању осталих студијских обавеза, студент израђује завршни (мастер) рад, остварујући на тај начин 15 ЕСПБ бодова.


Циљеви студијског програма

Основна одлика програма дипломских академских студија права јесте његова повезаност са савременим научним сазнањима у читавом низу правних и сродних научних дисциплина, као и са вештинама и способностима које се заснивају на овим сазнањима. Овај студијски програм је, у том смислу, превасходно усмерен на то да студенту омогући да прошири и продуби знања стечена на основним академским студијама права, развијајући код њега критички начин мишљења и способности неопходне за компетентно и морално обављање правничке професије. Тако опредељени циљ претпоставља интердисциплинарно изучавање правних феномена и овладавање методима сазнавања права и методима бављења правом у пракси, као и развој вештина за практичну примену етичких стандарда у обављању правничке професије или у вези са њом. За постизање компетенција и вештина које представљају циљ овог студијског програма користе се методи друштвених и, посебно, методи правних наука који треба да омогуће потпуно и правилно разумевање одређених правних феномена у ширем друштвеном, политичком, економском и историјском контексту (правно-догматски, правноисторијски, упоредни и други правни методи). Најважнији облик наставе чине предавања, вежбе, семинари и стручне и студијске групе, на којима се посебна пажња поклања развијању критичког начина размишљања, који је неопходан за правничку професију. Студијски програм обухвата и друге облике наставе на којима се обезбеђује интерактивни метод едукације студената, омогућавајући савладавање вештина потребних за компетентно обављање будуће професије, укључујући учешће у различитим врстама симулација на случајевима из праксе који су специјално прилагођени за вежбу студената, па и рад са стварним клијентима (правне клинике за породично, облигационо, кривично и избегличко право). Осим тога, циљ дипломских академских студија права представља и развијање језичких, комуникацијских и других вештина неопходних за даље академске и професионалне активности студената. Овај студијски програм, коначно, афирмише праћење и примену новина у правној струци, чему нарочито доприноси оспособљавање студената за коришћење правне литературе, стручну комуникацију и писање на страном језику, као и упознавање са могућностима коришћења нових технологија у праву.


Исходи студијског програма



Услов за упис на студије

У складу са одредбом члана 63. Статута Правног факултета Универзитета у Београду, на дипломске академске студије права може се уписати лице које је завршило основне академске студије у обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк