Law

Faculty of Law

Level:  doctoral academic studies
Upon end of the studies student will receive a title:
Doktorske studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu su jedinstvene za sve uže naučne oblasti za koje je Fakultet matičan, traju šest semestara i nose 180 ESPB bodova. Prilikom upisa prvog semestra doktorskih studija kandidat prijavljuje užu naučnu oblast iz koje želi da izradi doktorsku disertaciju i izborne predmete iz te uže naučne oblasti , odnosno srodne naučne oblasti, koji su u neposrednoj vezi s izradom doktorske disertacije. Predavanja se izvode u prvom i drugom semestru i obuhvataju: • Metodologiju naučno-istraživačkog rada i veštine (usmena prezentacija, kompjuterski podržane tehnike, pravni internet izvori, komunikacija u grupi, debata i sl.); • Dva izborna predmeta iz uže naučne oblasti u kojoj se radi doktorska disertacija, odnosno iz srodne uže naučne oblasti. Metodologija naučnoistraživačkog rada i veštine i jedan izborni predmet predaju se, po pravilu, u prvom semestru, a drugi izborni predmet u drugom semestru. U drugom semestru, u saradnji sa nastavnikom koga je odredio upravnik doktorskih studija, kandidat priprema projekat doktorske disertacije. U trećem i četvrtom semestru se izrađuje i brani seminarski rad i pišu naučni članci. Kandidat u toku trećeg i četvrtog semestra treba da učestvuje na najmanje dva naučna skupa od međunarodnog značaja od kojih na najmanje jednom mora imati prihvaćeni referat, a na drugom može imati saopštenje. U petom i šestom semestru, koji su namenjeni isključivo doktorskom istraživanju, kandidat je dužan da dva puta referiše o napretku svog doktorskog istraživanja pred komisijom od dva nastavnika, koju obrazuje upravnik doktorskih studija. Odbrani doktorske disertacije pristupa se po overi šestog semestra. Doktorska disertacija treba da predstavlja izvoran i samostalan naučni rad, koji doprinosi razvoju naučne misli, a koji je po metodologiji obrade i stepenu doprinosa nauci podesan za utvrđivanje sposobnosti kandidata da kao samostalni istraživač deluje u oblasti nauka za koje je Fakultet matičan.


Goals of study program

Cilj doktorskih studija je da se: • student doktorskih studija obuči za naučno-istraživački rad; • da se proširi i produbi njegovo znanje, posebno u oblasti u kojoj će obavljati naučno istraživanje; • da kandidat izradi kvalitetnu doktorsku disertaciju, kao samostalnu monografsku obradu određene teme, koja je izvoran i samostalan naučni rad, koji doprinosi razvoju naučne misli, a koji je po metodologiji obrade i stepenu doprinosa nauci podesan za utvrđivanje sposobnosti kandidata da kao samostalni istraživač deluje u oblasti nauka za koje je Fakultet matičan.


Outcome of study program

Sticanjem naučnog stepena doktora nauka očekuje se da je osposobljen za izvorni i samostalni naučni rad koji predstavlja doprinos razvoju naučne misli u užoj oblasti iz koje je stekao doktorat nauka.


Prerequisite for attending study program

Doktorske studije može upisati lice koje je završilo: • osnovne studije i steklo zvanje diplomiranog pravnika (VII-1 stepen), sa najmanje prosečnom ocenom 8 (osam) i poznavanjem najmanje dva strana jezika relevantna za naučnu oblast u kojoj se prijavljuje doktorska disertacija, u meri da se može koristiti stranom literaturom; ili • diplomske akademske studije (master) i steklo zvanje diplomirani pravnik – master, sa najmanje prosečnom ocenom 8 (osam) na osnovnim i diplomskim akademskim studijama i poznavanjem najmanje dva strana jezika relevantna za naučnu oblast u kojoj se prijavljuje doktorska disertacija, u meri da se može koristiti stranom literaturom. Radi rangiranja kandidata, Fakultet može organizovati prijemni ispit, u skladu s odlukom Nastavno-naučnog veća. Ispunjenost uslova proverava komisija od dva člana, koju imenuje dekan. Izuzetno, na doktorske studije može se upisati i lice koje je završilo druge univerzitetske osnovne, odnosno diplomske akademske studije (master) iz društveno-humanističkih i drugih nauka, ako gore navedene ispunjava zahteve i pod uslovom da položi određene ispite iz programa studija prava, koje odredi Nastavno-naučno veće, na predlog katedre. U treći semestar doktorskih studija može se upisati i lice koje je završilo akademske specijalističke studije iz pravnih nauka, ako poznaje najmanje dva strana jezika relevantna za naučnu oblast u kojoj se prijavljuje doktorska disertacija, u meri da se može koristiti stranom literaturom. Pravo na upis u treći semestar ima i lice koje je završilo poslediplomske specijalističke studije, u skladu sa propisima koji su važili do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 76/05), ukoliko ispuni dodatne uslove koje utvrdi Nastavno-naučno veće, na predlog upravnika doktorskih studija, kao i ukoliko poznaje najmanje dva svetska jezika u meri da se može koristiti stranom literaturom. U treći semestar doktorskih studija može se upisati i lice koje je položilo sve ispite na poslediplomskim magistarskim studijama iz nauka za koje je Fakultet matičan, ali nije odbranilo magistarski rad, koje poznaje najmanje dva strana jezika relevantna za naučnu oblast u kojoj se prijavljuje doktorska disertacija, u meri da se može koristiti stranom literaturom.
Modules on this study program:
Name Acronym Semester Module info
Subjects lectured on this study program:
Acronym Name ECTS Semester Module Type External URL