Право

Правни факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – правне науке
Докторске студије на Правном факултету Универзитета у Београду су јединствене за све уже научне области за које је Факултет матичан, трају шест семестара и носе 180 ЕСПБ бодова. Приликом уписа првог семестра докторских студија кандидат пријављује ужу научну област из које жели да изради докторску дисертацију и изборне предмете из те уже научне области , односно сродне научне области, који су у непосредној вези с израдом докторске дисертације. Предавања се изводе у првом и другом семестру и обухватају: • Методологију научно-истраживачког рада и вештине (усмена презентација, компјутерски подржане технике, правни интернет извори, комуникација у групи, дебата и сл.); • Два изборна предмета из уже научне области у којој се ради докторска дисертација, односно из сродне уже научне области. Методологија научноистраживачког рада и вештине и један изборни предмет предају се, по правилу, у првом семестру, а други изборни предмет у другом семестру. У другом семестру, у сарадњи са наставником кога је одредио управник докторских студија, кандидат припрема пројекат докторске дисертације. У трећем и четвртом семестру се израђује и брани семинарски рад и пишу научни чланци. Кандидат у току трећег и четвртог семестра треба да учествује на најмање два научна скупа од међународног значаја од којих на најмање једном мора имати прихваћени реферат, а на другом може имати саопштење. У петом и шестом семестру, који су намењени искључиво докторском истраживању, кандидат је дужан да два пута реферише о напретку свог докторског истраживања пред комисијом од два наставника, коју образује управник докторских студија. Одбрани докторске дисертације приступа се по овери шестог семестра. Докторска дисертација треба да представља изворан и самосталан научни рад, који доприноси развоју научне мисли, а који је по методологији обраде и степену доприноса науци подесан за утврђивање способности кандидата да као самостални истраживач делује у области наука за које је Факултет матичан.


Циљеви студијског програма

Циљ докторских студија је да се: • студент докторских студија обучи за научно-истраживачки рад; • да се прошири и продуби његово знање, посебно у области у којој ће обављати научно истраживање; • да кандидат изради квалитетну докторску дисертацију, као самосталну монографску обраду одређене теме, која је изворан и самосталан научни рад, који доприноси развоју научне мисли, а који је по методологији обраде и степену доприноса науци подесан за утврђивање способности кандидата да као самостални истраживач делује у области наука за које је Факултет матичан.


Исходи студијског програма

Стицањем научног степена доктора наука очекује се да је оспособљен за изворни и самостални научни рад који представља допринос развоју научне мисли у ужој области из које је стекао докторат наука.


Услов за упис на студије

Докторске студије може уписати лице које је завршило: • основне студије и стекло звање дипломираног правника (VII-1 степен), са најмање просечном оценом 8 (осам) и познавањем најмање два страна језика релевантна за научну област у којој се пријављује докторска дисертација, у мери да се може користити страном литературом; или • дипломске академске студије (мастер) и стекло звање дипломирани правник – мастер, са најмање просечном оценом 8 (осам) на основним и дипломским академским студијама и познавањем најмање два страна језика релевантна за научну област у којој се пријављује докторска дисертација, у мери да се може користити страном литературом. Ради рангирања кандидата, Факултет може организовати пријемни испит, у складу с одлуком Наставно-научног већа. Испуњеност услова проверава комисија од два члана, коју именује декан. Изузетно, на докторске студије може се уписати и лице које је завршило друге универзитетске основне, односно дипломске академске студије (мастер) из друштвено-хуманистичких и других наука, ако горе наведене испуњава захтеве и под условом да положи одређене испите из програма студија права, које одреди Наставно-научно веће, на предлог катедре. У трећи семестар докторских студија може се уписати и лице које је завршило академске специјалистичке студије из правних наука, ако познаје најмање два страна језика релевантна за научну област у којој се пријављује докторска дисертација, у мери да се може користити страном литературом. Право на упис у трећи семестар има и лице које је завршило последипломске специјалистичке студије, у складу са прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању ("Службени гласник РС", бр. 76/05), уколико испуни додатне услове које утврди Наставно-научно веће, на предлог управника докторских студија, као и уколико познаје најмање два светска језика у мери да се може користити страном литературом. У трећи семестар докторских студија може се уписати и лице које је положило све испите на последипломским магистарским студијама из наука за које је Факултет матичан, али није одбранило магистарски рад, које познаје најмање два страна језика релевантна за научну област у којој се пријављује докторска дисертација, у мери да се може користити страном литературом.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк