Српски језик

Филолошки факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер професор језика и књижевности
Студенти мастер студија бирају пет од понуђених десет курсева. Сви курсеви су једносеместрални и представљају научну и стручну доградњу основних студија. На мастер студијама студенти стичу нова теоријска, практична и стручна знања, чиме се даље оспособљавају за обављање различитих послова у струци. Студије трају два семестра: у првом се изводи настава, коју су студенти обавезни да похађају, и која се завршава полагањем испита. У другом семестру предвиђена је израда мастер рада, који се брани на дипломском испиту и оцењује у складу са правилима полагања испита прописаних статутом Филолошког факултета. Методе извођења наставе: предавања, вежбе, семинарски радови, консултације, дискусије, усмена излагања и самостални (завршни и истраживачки) рад под руководством ментора.


Циљеви студијског програма

Остварењем програма мастер студија, заокружује се стручно, научно и практично оспособљавање студената српског језика и књижевности. На мастер студијама омогућује се упознавање са савременим лингвистичким теоријским погледима и методолошким приступом у фундаменталним областима науке о српском језику. Студенти се кроз практична вежбања оспособљавају за њихову примену у научном и стручном бављењу српским језиком. У току остваривања програма мастер студија студентима се омогућује стицање потребних теоријских и практичних знања неопходних за додатна усавршавања на одговарајућим европским универзитетима.


Исходи студијског програма

Програм мастер студија омогућује стицање професионалних и стручних способности за квалитетно обављање свих наставних и ваннаставних активности предвиђених у образовном систему, који поред извођења редовне наставе предвиђају бројне облике ваннаставне активности (организовање и вођење лингвистичких секција, организовање и спровођење такмичења из српског језика и језичке културе, беседништва, организовање рецитаторских, драмских, литерарних и других секција, упознавање са стручним часописима из језика и књижевности намењених одговарајућем ученичком узрасту и подстицање ученика на самостални и креативни рад у области српског језика и књижевности).


Услов за упис на студије

За упис на мастер програме могу конкурисати кандидати који су завршили основне академске студије на одговарајућим факултетима и остварили 240 ЕСПБ бодова.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк