Архитектура

Архитектонски факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер инжењер архитектуре
Студијски програм мастер академских студија конципиран је тако да обухвата наставу из поља техничко-технолошких наука и поља уметности, као и наставу из области друштвено-хуманистичких наука. Линије усмерења су архитектура, урбанизам и архитектонске технологије. Студије су засноване по методу „студио дривен“, који подразумева тежиште на настави која се одвија у оквиру студија, кроз коју студенти у индивиуалном или групном раду на конкретном пројекту стичу потребна знања, вештине и компетенције. Настава у студију чине два дела: практични, који подразумева рад на задатом пројектном задатку и теоријски, коју чине семинари са специфичним теоријским садржајем које је неопходно за израду пројекта. Јединство практичног и теоријског у архитектонском пројектовању огледа се у завршном мастер пројекту који је саставњен из теоријског дела, тезе мастер пројекта и практичног, архитектонског или урбанистичко-архитектонског пројекта. Настава се спроводи различитим методама кроз предавања, кратке вежбе, истраживање и пројектовање у студију, семинаре, консултације, образовно-научни, односно образовно-уметнички рад, стручну праксу, самостални студијски и истраживачки рад, као и друге облике образовно-научног рада.


Циљеви студијског програма

Основни циљеви мастер академских студија архитектуре су: - Оспособљавање студената за развој и примену научних, стручних и уметничких достигнућа у области архитектуре, урбанизма и архитектонских технологија. - Стицање професионалне квалификације (улазног основа за лиценцу) за послове у области урбанистичког и просторног планирања, архитектонско-урбанистичког пројектовања и реализације архитектонских објеката. - Стицање права на наставак образовања на докторским академским студијама из области архитектуре, урбанизма или сродних научних и уметничких области.


Исходи студијског програма

Исход процеса учења је стицање адекватних знања, вештина и компетенција, као и професионалне квалификације која омогућава самостално и одговорно бављење архитектонском струком, а у складу са националном и регулативом ЕУ.


Услов за упис на студије

Може се уписати лице које је завршило одговарајуће основне академске студије и остварило најмање 180 ЕСПБ.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк