Хидрогеологија

Рударско-геолошки факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер инжењер геологије
Мастер академске студије су наставак основних академских студија. Оне су отвореније од основних академских студија. Наиме, код ових студија готово сви курсеви су изборни. Које курсеве ће студент да изабере, зависи од његовог интересовања и уже тематике којом жели да се бави. На тај начин, овим студијама дат је више научни карактер. Уско стручни предмети на мастер академским студијама тако су конципирани да прате савремена достигнућа из области хидрогеологије.Завршене мастер академске студије омогућавају мастер инжењерима приступ докторским академским студијама.


Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма мастер академских студија су: - преношење научних и стручних знања и вештина вишег специјалистичког нивоа и могућност наставка образовања на докторским студијама, - континуирани развој струке и науке и обезбеђење актуелности студијског програма, - приближавање система вредновања са земљама ЕУ и могућност запошљавања на јединственом тржишту рада, - осавремењавање програмских садржаја и повећање применљивости стечених знања за професионалну инжењерску делатност из области хидрогеологије, - обезбеђивање стручног и научног подмлатка.


Исходи студијског програма

По завршетку мастер академских студија мастер инжењери стичу компетенције да тимски или самостално обављају све врсте послова у области хидрогеологије. Мастер инжењери су оспособљени за пројектовање основних, детаљних и комплексних хидрогеолошких истраживања, квалитетно извођење теренских истраживања и лабораторијских испитивања, анализу и интерпретацију добијених података и решавање конкретних проблема. У нашем образовном систему једини су компетентни за пројектовање и извођење хидрогеолошких истраживања: теренских, лабораторијских и кабинетских, као и израду хидрогеолошких подлога, као основа за пројектовање, извођење и надзор над извођењем различитих хидрогеолошких објеката. Области у којима се очекује да ће се остваривати рад мастер инжењера хидрогеологије обухватају следеће: - Пројекти детаљних и основних хидрогеолошких истраживања за све врсте подземних вода и геотермалне енергије; - Елаборати о резервама свих врста подземних вода и геотермалне енергије; - Студије изводљивости изградње фабрика за производњу пакованих подземних вода; - Хидрогеолошке студије и елаборати за отварање изворишта подземних вода; - Пројекти дубоких хидрогеолошких и геотермалних бушотина; - Пројекти експлоатације геотермалне енергије; - Пројекти хидрогеолошког мониторинга; - Израда хидрогеолошких карата свих размера; - Испитивање квалитета подземних вода; - Топлотно-физичка испитивања стена и градјевинских материјала; - Хидрогеолошка и хидрохемијска проспекција терена за различите сврхе; - Студије одводњавања рудника; - Економска оцена изворишта и издани свих врста подземних вода и геотермалне енергије; - Пројектна документација у вези коришћења геотермалне енергије; - Консултантске услуге у вези са истраживањем, експлоатацијом и заштитом свих врста подземних вода; - Хидрогеолошки математички симулациони модели; - Геотермални симулациони модели; - Геолошки и хидрогеолошки информациони системи; - Судска вештачења итд.


Услов за упис на студије

Може се уписати лице које је завршило одговарајуће основне академске студије и остварило најмање 240 ЕСПБ.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк