Геотехника

Рударско-геолошки факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер инжењер геологије
Мастер академске студије су наставак основних академских студија. Оне су отвореније од основних академских студија. Наиме, код ових студија готово сви курсеви су изборни. Које курсеве ће студент да изабере, зависи од његовог интересовања и уже тематике којом жели да се бави. На тај начин, овим студијама дат је више научни карактер. Завршене мастер академске студије омогућавају мастер инжењерима приступ докторским академским студијама. С обзиром да је геотехника апликативна дисциплина у општем привредном контексту, многи задаци у нашем наставном програму се решавају на конкретним објектима и у сарадњи са водећим стручним и научним институцијама у Србији које се баве овом проблематиком. Стога сматрамо да је геотехника веома значајно и изазовно стручно-научно подручје које омогућава истраживање интеракције природне средине и инжењерских активности, па будућим мастер инжењерима пружа широке могућности да искажу свој стваралачки таленат.


Циљеви студијског програма

Општи циљеви студијског програма за геотехнику су: - преношење научних и стручних знања и вештина, и отварање могућности за упис докторских академских студија, - континуирани развој струке и науке и обезбеђење актуелности студијског програма, - приближавање система вредновања са земљама ЕУ, и могућност запошљавања на јединственом тржишту рада, - осавремењавање програмских садржаја и повећање применљивости стечених знања за професионалну инжењерску делатност из области геотехнике, - ближи рад са студентима, утврђивање њихових афинитета и даље усмеравање, - обезбеђивање стручног и научног подмлатка. Циљ студијског програма је и да омогући довољно опште академско образовање за наставак стручног или научног рада у блиским областима (грађевинарство, рударство, урбанизам, просторно планирање, екологија).


Исходи студијског програма

По завршетку мастер академских студија мастер инжењери стичу компетенције да тимски или самостално обављају све послове у области геотехнике. Студенти се на студијском програму за геотехнику, оспособљавају за пројектовање комплексних геотехничких истраживања, квалитетно извођење теренских истраживања и лабораторијских испитивања, анализу и интерпретацију добијених података и решавање конкретних проблема на основу резултата изведених истраживања. Мастер инжењери геотехнике су једини компетентни за пројектовање и извођење геотехничких истраживања: теренских, лабораторијских и кабинетских, као и израду геотехничких подлога, као основа за пројектовање. Они су такође једини компетентни за извођење геотехничког надзора и контролу извођења геотехничких радова. Практичне вештине укључују и оспособљавање за нумеричку обраду података и коришћење савремених информационих технологија. То значи да ће мастер инжењери, након завршетка мастер студија, поседовати знање и вештине за обраду и архивирање података, водећи рачуна о селекцији, репрезентативности и меродавности података, као и тачности и прецизности аналитичких поступака, у циљу обезбеђења потребног степена поузданости. Систематично архивирање поузданих података значајно утиче на економичност у будућим истраживањима терена.


Услов за упис на студије

Може се уписати лице које је завршило одговарајуће основне академске студије и остварило најмање 240 ЕСПБ.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк