Рударско инжењерство

Рударско-геолошки факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер инжењер рударства
Студијски програм Рударско инжењерство се одликује флексибилним курикулумом који представља логичан наставак студијског програма основних академских студија. Студентима, који су на основним академским студијама стекли опште инжењерско образовање и који су, према својим жељама и афинитетима, сами креирали степен и карактер усмерења, на мастер академским студијама се нуди даље продубљивање знања и вештина у одређеним специјалностима. Свршени студенти овог студијског програма у зависности од усмерења/модула добијају диплому мастер инжењер рударства, и истовремено стичу јасно профилисане компетенције које их чине релевантним за тржиште рада. Програм траје једну годину (два семестра), односно 60 ЕСПБ, има јасну структуру и подељен је на седам модула.


Циљеви студијског програма

Основни циљ јесте организација и реализација образовног процеса којим ће свршени студенти, мастер инжењери рударства, стећи вештине и компетенције које одговарају одабраним специјалностима из области рударства. Методе које се користе да би се овај циљ остварио укључују савремене и интерктивне видове наставе, који су потпуно интегрисани са кабинетско-лабораторијским и теренским радом. Свршени студенти мастер академских студија Рударско инжењерство допуњују фундаментално инжењерско образовање одговарајућим специјализацијама из одабраног модула. Циљ је да студенти са дипломом мастера разумеју веома сложене аспекте широког спектра индустријских процеса и да на бази интегрисања теоријског знања са теренским и лабораторијским истраживањима буду оспособљени за решавање и веома комплексних проблема у пракси. При томе се нарочита пажња усмерава на значај схватања амбивалентног контекста проблема природних ресурса, односно на разумевање потребе за проучавањем и експлоатацијом уз истовремену конзервацију минералних сировина, што је садржано у основи концепта одрживог развоја. Циљ овог студијског програма јесте да стручњаци стекну способност за интердисциплинарни и мултидисциплинарни приступ проучавању врло сложених природних, привредних и пословних процеса и система.


Исходи студијског програма

Очекивани исходи учења дефинисани су теоријским знањем и практичним вештинама, које ће поседовати свршени студенти програма мастер академских студија Рударско инжењерство, при чему су специфичности дефинисане избором одговарајућег модула. Независно од одабране дисциплине, очекивано је да свршени студенти буду способни за самостално формулисање доказа ради потврђивања постављених хипотеза, примене знања за разумевање комплексних индустријских система у различитим контекстима и у различитој размери. Студенти би требало да буду оспособљени за квалитативну и квантитативну обраду података коришћењем одговарајућих софтверских пакета, компјутерско решавање нумеричких проблема и нумеричко моделовање различитих процеса. Способност за коришћење савремене литературе, модерних средстава за комуникацију и свих могућности за континуиран развој каријере представљају неопходне исходе учења, који свршене студенте оспособљавају за даље академско образовање на докторским студијама.


Услов за упис на студије

Може се уписати лице које је завршило одговарајуће основне академске студије и остварило најмање 240 ЕСПБ.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк