Инжењерство нафте и гаса

Рударско-геолошки факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер инжењер рударства
Студијски програм Инжењерство нафте и гаса је усмерен на академске потребе привреде. Програм обезбеђује знања из области нафтног инжењерства, са циљем да припреми свршене студенте за водеће позиције на пословима у области пројектовања бушотина, разраде лежишта нафте и гаса, производње нафте и гаса, као и економских аспеката и процене резерви. Студент бира једану од три предложене области: Инжењерство бушења - статичко и динамичко пројектовање конструкција бушотина, динамика процеса бушења, планирање, надзор и процена пројеката дубоког бушења са техничког и економског аспекта; Инжењерство производње нафте и гаса - планирање, пројектовање и одржавање производних система, процена пројеката (исплативост, технички напредак); Инжењерство разраде резервоара - Детаљна процена капацитета и пропусности резервоара угљоводоника, одлагање гаса, процена и обнова резерви. Пројектовање и планирање разраде новооткривених и постојећих нафтних поља у светлу напредних технологија обнове резерви. Компјутерска израда и параметризација тродимензионалних модела резервоара; нумеричка симулација вишефазног протока, механичког, термалног и хемијског понашања резервоара и прогноза производње резервоара.


Циљеви студијског програма

Основни циљ јесте организација и реализација образовног процеса којим ће свршени студенти, мастер инжењери рударства, стећи вештине и компетенције које одговарају одабраним специјалностима из области експлоатације нафте и гаса. Методе које се користе да би се овај циљ остварио укључују савремене и интерктивне видове наставе, који су потпуно интегрисани са кабинетско-лабораторијским и теренским радом. Свршени студенти мастер студија Инжењерство нафте и гаса допуњују фундаментално инжењерско образовање одговарајућим специјализацијама. Циљ је да студенти са дипломом мастера разумеју веома сложене аспекте широког спектра процеса истраживања и експлатације нафте и гаса и да на бази интегрисања теоријског знања са теренским и лабораторијским истраживањима буду оспособљени за решавање и веома комплексних проблема у пракси. Притом се нарочита пажња усмерава на значај схватања амбивалентног контекста проблема природних ресурса, односно на разумевање потребе за проучавањем и експлоатацијом уз истовремену конзервацију минералних сировина, што је садржано у основи концепта одрживог развоја. Циљ овог студијског програма јесте да стручњаци стекну способност за интердисциплинарни и мултидисциплинарни приступ проучавања врло сложених природних, привредних и пословних процеса и система.


Исходи студијског програма

Очекивани исходи учења дефинисани су теоријским знањем и практичним вештинама које ће поседовати свршени студенти програма мастер академских студија Инжењерство нафте и гаса. Очекује се да свршени студенти буду способни за самостално формулисање доказа ради потврђивања постављених хипотеза, примене знања за разумевање комплексних индустријских система у различитим контекстима и у различитој размери. Студенти би требало да буду оспособљени за квалитативну и квантитативну обраду података коришћењем одговарајућих софтверских пакета, компјутерско решавање нумеричких проблема и нумеричко моделовање различитих процеса. Способност за коришћење савремене литературе, модерних средстава за комуникацију и свих могућности за континуиран развој каријере представљају у неопходне исходе учења који свршене студенте оспособљавају за даље академско образовање на докторским студијама.


Услов за упис на студије

Може се уписати лице које је завршило одговарајуће основне академске студије и остварило најмање 240 ЕСПБ.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк