Геологија

Рударско-геолошки факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – гео-науке
Програм траје три године, при чему у прва три семестра студенти похађају седам предмета, теренску или лабораторијску активност и семинарски рад. На сваком изборном месту студенти имају потпуно слободан избор предмета, који покривају специјализације из регионалне и динамичке геологије, палеонтологије, минералогије и кристалографије, петрологије и геохемије и економске геологије. Од четвртог до шестог семестра студенти имају само обавезе студијског истраживачког рада и израде докторске дисертације. Програм се одликује јасном вертикалном проходношћу, јер студенти докторских студија одабирају специјалности које представљају директан континуитет модула који постоје на мастер академским студијама геологије на Рударско-геолошком факултету. Избор одговарајуће специјалности на докторским студијама је предмет дискусије и договора које студент има са одабраним ментором.


Циљеви студијског програма

Докторске студије геологије имају за циљ образовање кадрова који су способни за вођење научних истраживања високог квалитета и степена оригиналности. Студијски програм је усмерен на образовање доктора који ће у својој каријери вршити успешна истраживања из бројних ужих специјалности. Ови истраживачи ће бити компетентни за проблеме неотектонике и ерозије, палинспастичке реконструкције, реконструкције развоја живог света и палео-екосистема што је усмерено ка бољем разумевању виталности биосфере уопште, испитивања стања кристалне материје, одређивања старости и генезе различитих стенских формација, решавања питања геохазарда и других ризика геолошког порекла, решавања проблема заштите животне средине, као и проучавање настанка, начина проспекције, експлоатације и конзервације минералних ресурса. Поред тога, код свршених студената ће се развити смисао за креирање предлога и за само извођење научних истраживања мултидисциплинарног карактера, за квалитетну вербалну и писану комуникацију, самосталан приказ научних резултата, као и за успостављање и развијање међународне научне сарадње.


Исходи студијског програма

Свршени студенти докторских студија геологије ће бити оспособљени да самостално решавају сложене практичне и теоријске проблеме из геолошких специјалности и ужих специјалности које су покривене садржајем студијског програма, као и да у тим областима организују развојна и научна истраживања, затим да буду спремни за самостално креирање предлога пројеката код домаћих и иностраних научних фондова, да учествују или руководе домаћим и међународним научним пројектима (нпр. билатерални пројекти, пројекти из Оквирног програма ЕУ, пројекти Интернационалног програма геолошке корелације, УНЕСКО-пројекти гео-наслеђа, и други), да разумеју и умеју да користе најновија знања из области студирања, да развију своје креативне способности и да поштују етички кодекс при научним истраживањима, да поседују задовољавајући ниво писане и усмене комуникације и самосталног приказа постигнутих научних резултата, као и да су оспособљени за саопштавање својих резултата на међународним научним конференцијама и за објављивање резултата у водећим научним часописима. Доктори геологије ће бити способни за континуирано праћење савремених токова у области своје струке уз обавезну употребу информационих технологија и уз повезивање стеченог знања из своје области са достигнућима из других научних дисциплина.


Услов за упис на студије

Завршене основне и мастер академске студије из одговарајуће или сродне научне области и остварено најмање 300 ЕСПБ.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк