Архитектура и урбанизам

Архитектонски факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука - архитектура и урбанизам
Студиjски програм је јединствен и обухвата студије научног карактера и студије уметничког карактера Настава у првој школској години студија је заједничка за све студенте који похађају докторске студије и организована је по принципу модула. Садржаји модула се могу мењати у оквиру истог студијског програма на почетку сваке школске године, без промене укупног броја ЕСПБ бодова у оквиру модула. Током све три године студија кандидат се бави студијским истраживачким радом у функцији своје докторске дисертације. Током прве године студија сви кандидати имају заједничку наставу. У другој години студија кандидати се опредељују за основну односно ужу област научног односно уметничког истраживања. Трећа година студија посвећена је искључиво докторској дисертацији.


Циљеви студијског програма

Архитектонски факултет организује докторске студије у циљу : - постизања научних и уметничких способности и академских вештина из области архитектуре и урбанизма; - разумевања, препознавања, интерпретирања и критиковања научних, стручних и уметничких достигнућа у оквиру области архитектуре и урбанизма; - развоја креативних способности и овладавања специфичним практичним вештинама потребним за будући развој каријере архитеката и урбаниста; - усаглашавања са савременим правцима развоја архитектуре и урбанизма у свету; - оспособљавања кадрова за рад у високом образовању на подручјима аритектуре и урбанизма; - преношења знања на нове генерације из подручја аритектуре и урбанизма; - оспособљавања кадрова да самостално воде оригинална научна истраживања и развијају нове технологије.


Исходи студијског програма

Савладавањем студијског програма докторских студија на Архитектонском факултету студент стиче следеће компетенције: - да доприноси у својој области студија, кроз оригинално истраживање које помера границе знања и које је презентовано у облику обимног текста довољно квалитетног да би у деловима или целини било публиковано у националним и међународним стручним публикацијама; - да темељно познаје и разуме струку архитектуре и урбанизма; - да решава проблеме уз употребу научних метода и поступака; - да повезује основна знања из области архитектуре и урбанизма и њихова примена; - да прати савремена достигнућа у архитектури и урбанизму; - да развија вештине и спретности у употреби знања у одговарајућем подручју; - да користи информационо-комуникационе технологије у овладавању знањима одговарајућег подручја.


Услов за упис на студије

Лице које има завршене основне и мастер академске студије са општом просечном оценом од најмање 8 (осам);
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк