Електротехника и рачунарство

Електротехнички факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер инжењер електротехнике и рачунарства
Мастер академске студије на Електротехничком факултету трају годину дана и носе 60 ЕСПБ бодова. Укупан број бодова потребан за стицање академског назива мастер инжењер је 300 ЕСПБ бодова, па се на ове студије могу уписати само кандидати који су на основним студијама стекли најмање 240 ЕСПБ бодова и то на Електротехничком или неком сродном факултету. На мастер студијама студент бира 5 курсева (предмета). У оквиру сваког модула студенти имају обавезне и изборне предмете, који се бирају из листе изборних предмета. Настава се изводи кроз предавања и студијски истраживачки рад. На предавањима наставник усмено излаже предвиђено градиво, уз коришћење рачунара и савремене пројекционе опреме. У оквиру студијског истраживачког рада, који је искључиво везан за израду завршног (мастер) рада обављају се вежбе, лабораторијске вежбе, консултације, семинарски радови, пројекти, и сл.


Циљеви студијског програма

Основни циљ студијског програма мастер академских студија Електротехника и рачунарство је да додатно образује инжењере који су компетентни за анализу, одржавање, развој и пројектовање делова система, као и сложених система, као и за бављење научним радом. Тако образовани стручњаци треба да буду способни да се брзо уклопе у тимски рад, као и да имају способности за презентовање својих резултата стручној,научној и широј јавности. Други циљ студијског програма је да обезбеди фундаментална знања која су неопходна за праћење најновијих научних достигнућа у техници, као и за праћење брзог технолошког развоја у областима Аудио и видео технологије, Биомедицинског и еколошког инжењеринга, Електронике, Електроенергетских система, Енергетских претварача и погона, Микроталасне технике, Наноелектронике, оптоелектронике и ласерске технике, Примењене математике, Рачунарске технике и информатике, Сигнала и система, Системског инжењерства и радиокомуникација и Софтверског инжењерства. Циљ студијског програма такође је да студенти добију високе компетенције и академске вештине из наведених области. То укључује и развој креативних способности разматрања проблема и способност критичког мишљења, развијање способности за тимски рад и овладавање специфичним практичним вештинама потребним за успешно бављање будућим научним радом. У складу са савременим циљевима образовања, студенти треба да стекну навике за перманентно образовање и напредовање, а посебно за даља научна истраживања у наведеним областима.


Исходи студијског програма

Студенти ће бити компетентни да: • Примене фундаментална знања из електротехнике у научним истраживањима. • Примене знања из математике, физике и инжењерских дисциплина у моделовању проблема. • Пројектују системе, компоненте и процесе на основу задатих спецификација. • Користе технике, вештине и савремене софтверске алате у инжењерској пракси и откривају њихову нову примену. • Пројектују и изводе инжењерске експерименте и затим анализирају и интерпретирају добијене податке и објављују одговарајуће научне радове. • Уочавају, формулишу и решавају нове инжењерске проблеме. • Унапређују своје знање и прате развој науке и технологије. • Раде у тиму састављеном од стручњака различитих профила.


Услов за упис на студије

Завршене четворогодишње основне академске студије (240 ЕСПБ) из области електротехнике и рачунарства или сродних области по условима које прописује Факултет
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк