Електротехника и рачунарство

Електротехнички факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – електротехника и рачунарство
Студијски програм докторских студија одговара оптерећењу од 180 ЕСПБ бодова, а студије трају шест семестра (три школске године). Од тога се 90 ЕСПБ стиче полагањем испита из наставних предмета, а 90 ЕСПБ истраживачим радом у вези докторске дисертације и самом израдом и одбраном дисертације. Студијски програм садржи изборне предмете, који се бирају у зависности од изборног подручја (модула), које је студент одабрао. Факултет нуди 10 изборних подручја (модула) који садрже предмете везане за поједина подручја електротехнике и рачунарства. Настава се изводи у прве две године студија, а трећа година је предвиђена искључиво за израду докторске дисертације. Свој истраживачки интерес студент профилише избором предмета које ће изучавати и полагати, а који доприносе продубљеним знањима и разумевању области (теме) докторске дисертације. Настава из наставних предмета изводи се као групна или индивидуална (менторска). Током све три године студија кандидат се бави студијским истраживачким радом у функцији своје докторске дисертације, при чему је последња година посвећена искључиво докторској дисертацији.


Циљеви студијског програма

Студијски програм докторских студија Електротехника и рачунарство има за циљ унапређење научно-истраживачког и стручног рада, развој критичког мишљења, преношења знања на нове генерације из подручја за која је Факултет матичан и оспособљавања кадрова да самостално воде оригинална научна истраживања и развијају нове технологије. Циљ студијског програма је и постизање научних компетенција и академских вештина из области електротехнике и рачунарства, што укључује и развој креативних способности разматрања проблема и способност критичког мишљења, развијање способности за тимски рад и овладавање специфичним практичним вештинама потребним за обављање професије посебно у складу са захтевима позива електроинжењера. Студијски програм образује стручњака који поседује довољно продубљеног знања усклађеног са савременим правцима развоја. Циљ је и развијање свести код студената за потребом личног доприноса развоју друштва у целини, као и припрема стручњака за тимски рад. Значајан циљ студијског програма је и развој способности за саопштавање и излагање својих оригиналних резултата научној и широј јавности.


Исходи студијског програма

Свршени студенти имају способност за систематско разумевање појава и проблема у области електротехнике, за развијање критичког мишљења и примену знања. Уз неопходан степен академског интегритета, свршени студенти су оригиналним истраживањем и радом постигли остварење које проширује границе тренутно познатих и признатих знања, које је објављено у одговарајућем научном часопису и које представља валидну референцу на националном и међународном нивоу. Кроз критичку анализу, процену и синтезу нових и сложених идеја, они могу да пренесу стручна знања и идеје колегама, широкој академској заједници и друштву у целини, и у стању су да у академском и професионалном окружењу промовишу технолошки, друштвени или културни напредак. Стечене вештине свршених студената укључују темељно познавање и разумевање дисциплина којима се баве, способност решавања проблема уз употребу научних метода и поступака, повезивање основних знања из различитих области и њихова примена, способност праћења савремених достигнућа у струци, развој вештина и спретности у употреби знања у подручју електротехнике, као и употребу информационо-комуникационих технологија. Компетенција се верификује и научним радовима, које кандидат мора да публикује пре одбране докторске дисертације, од којих најмање један рад треба да буде публикован у међународном или водећем међународном часопису са SCI листе.


Услов за упис на студије

Право уписа имају лица која су завршила одговарајуће основне и мастер академске студије (300 ЕСПБ), са просечном оценом изнад 8.00.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк