Грађевинарство

Грађевински факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – грађевинарство
Студијски програм је тако конципиран да прати савремене и актуелне правце развоја из области грађевинског инжењерства у свету. У оквиру студијско истраживачког рада на докторским студијама, студент савладава све фазе бављења научним радом у грађевинском инжењерству, од планирања и израде научног пројекта, презентације пројекта потенцијалним инвеститорима, до планирања и извођења практичног дела (лабораторијски-експериментални рад) и теоријског дела истраживања, као и презентације резултата научног рада у виду извештаја, научних радова, патената или нових техничких решења. На тај начин студент је оспособљен да се укључи у реализацију међународних научних пројеката, као и да резултате научно-истраживачког рада саопштава на научним конференцијама, објављује у научним часописима и другим публикацијама.


Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма обухватају постизање научних способности и академских вештина и стицање одговарајућих компетенција, развој креативних способности и овладавање специфичним практичним вештинама, потребним за будући развој каријере у области грађевинског инжењерства. Квалификован наставни кадар омогућава обезбеђивање квалитетног наставног процеса, док савремена опрема и рачунарски програми омогућавају висок квалитет истраживања. Студенти се оспособљавају за научни рад у истраживачким институцијама или привредним организацијама и образовни рад у високошколским установама. Кроз истраживачки рад у оквиру докторске дисертације, студенти се оспособљавају да самостално организују и руководе научно-истраживачким процесом високог квалитета и степена оригиналности, да својим инвентивним радом дају научне доприносе у грађевинарству и критички оцењују друга истраживања. Поред тога, код свршених студената ће се развити смисао за квалитетну вербалну и писану комуникацију, самосталан приказ научних резултата, као и за успостављање и развијање међународне научне сарадње.


Исходи студијског програма

Савладавањем студијског програма студент стиче низ предметно-специфичних компетенција, као што су: темељно познавање и разумевање грађевинског инжењерства, а посебно уже научне области из које ради докторску дисертацију; способност решавања различитих проблема употребом научних метода и поступака, који се примењују у грађевинском инжењерству; повезивање знања из различитих области (механика, теорија конструкција, физика, математика, материјали, хидротехника, саобраћајнице и друге) и њихова примена; способност праћења савремених достигнућа у области грађевинског инжењерства и сродних наука; способност употребе стечених знања у разнородним подручјима, у оквиру којих се грађевинско инжењерство примењује, употреба и развој информационо-комуникационих технологија.


Услов за упис на студије

На студијски програм могу се уписати лица која су стекла или стекну VII-1 степен стручне спреме, лица која имају завршене мастер академске студије, лица која су стекла академски назив магистра наука, ако не пријаве докторску дисертацију и студенти последипломских магистарских студија, уписани по прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк