Инжењерство материјала

Технолошко-металуршки факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер инжењер технологије
Студијском програму мастер акдемских студија одговара оптерећење од 60 ЕСПБ бодова. Студијски програм садржи активну наставу и израду мастер завршног рада. Активна настава се изводи у првом семестру студија и обухвата обавезне и изборне предмете у укупном обиму од најмање 30 ЕСПБ бодова. Други семестар студија представља израду мастер завршног рада у обиму од 30 ЕСПБ бодова. Мастер рад представља научноистраживачки рад студента у коме се он бави одређеним проблемом у области студијског програма. Циљ рада је да студенти стекну искуство и компетенције за самостално извођење научних истраживања. Одбрана мастер рада је јавна, а рад и одбрану оцењује комисија коју чине ментор и још најмање два члана.


Циљеви студијског програма

Циљ студијског програма инжењерство материјала на мастер нивоу је да школује мастер инжењера који је способан да руководи производним процесима, да решава текуће проблеме у производњи као и да дизајнира нове материјале и нове производне процесе. Стручњак овог профила одлично познаје својства материјала и процесе којима се они добијају. Такође, циљ програма је да студент овлада еколошким аспектима производње материјала, као и знањима потребним за успешно предвиђање утицаја који ови материјали и процеси могу имати на животну средину, са посебним нагласком на разградљивост материјала и могућност њихове рециклаже.


Исходи студијског програма

Дипломирани студенти студијског програма Инжењерство материјала поседују следеће компетенције - квалификованост за руковођење производњом и употребом широког спектра материјала и контрола њихових својстава како током производње и прераде тако и током употребног периода; - стручност у области материјала, керамичких, полимерних, металних и композитних - способност да руководе мултисициплинарним тимовима у индустрији; - могућност даљег образовања на нивоу докторских студија како из уже области инжењерства материјала, тако и из других сродних области; - могућност доприноса широј друштвеној заједници тиме што поседују широка знања о приврди и привредним токовима у земљи и окружењу, могућност учешћа у стратешком планирању у области примене и употребе материјала.


Услов за упис на студије

Могу се уписати кандидати који су претходно остварили обим основних академских студија од најмање 240 ЕСП бодова.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк