Биохемијско инжењерство и биотехнологија

Технолошко-металуршки факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – технолошко инжењерство
Студијском програму докторских студија одговара оптерећење од 180 ЕСПБ бодова. Студијски програм садржи активну наставу и израду докторске дисертације. Активну наставу чине предавања и студијски истраживачки рад. Активна настава се изводи у прва три семестра студија. Активна настава у првој години студија обухвата обавезне и изборне предмете у укупном обиму од најмање 50 ЕСПБ бодова. Активна настава у трећем семстру представља припрему и полагање Завршног испита коме одговара оптерећење од 30 ЕСПБ. Завршни испит треба да представи научну зрелост кандидата и да покаже и научну заснованост теме докторске дисертације кандидата. Успешно одбрањен Завршни испит је услов за пријаву теме докторске дисертације. Последња година студија је посвећена искључиво изради докторске дисертације.


Циљеви студијског програма

Циљ студијског програма је да образује докторе наука који ће имати знања и способности да анализирају утицај различитих фактора на ефикасност традиционалних биотехнолошких процеса у циљу њиховог унапређења и да преузму активну улогу у развоју нових биотехнологија праћењем савремених достигнућа из ове области. Исто тако, циљ је да се студенти оспособе да конципирају нове биотехнолошке процесе и системе са малим количинама отпадних материјала засноване на принципима интегративних енергетских уштеда. Студијски програм изучава како традиционалну примену микроорганизама и ензима у индустријској биотехнологији тако и савремене правце примене биотехнологије у фармацији и биомедицини. На тај начин овај студијски програм оспособљава студенте да активно кординирају и учествују у унапређењу традиционалних и развоју нових биотехнолошких процеса у циљу добијања различитих индустријских производа, да прате развој биотехнологије у свету и учествују у научно-истраживачком раду као и да користе стручна знања за критичку анализу, вредновање и повезивање нових комплексних идеја који воде до нових процедуралних решења и поступака. Крајњи циљ је да доктори наука биотехнологије на тај начин буду оспособљени за укључивање како у производне организације тако и у научноистраживачке, али и у друштвене организације и да тако свеукупно доприносе развоју биотехнологије у нашој земљи.


Исходи студијског програма

Савладавањем студијског програма докторских студија Биохемијско инжењерство и биотехнологија студенти стичу општа знања и компетенције: - знања и компетенције за конципирање оригиналних научноистраживачких процеса; - комуникационе и социјалне вештине за јасно формулисање проблема, приступа решавању и приказ резултата и закључака; - способност за критичко и креативно мишљење, као и допринос развоју научне мисли; - способност повезивања знања из различитих области у решавању проблема; - компетенције за самостални и тимски рад, као и за руковођење научноистраживачким и стручним радом. Студенти такође стичу и специфичне стручне способности из области биотехнологије: - стручна знања за унапређење постојећих производних процеса у циљу повећања ефикасности процеса и добијања производа бољег квалитета уз знатно мање количине отпадних материјала и мање производне трошкове ; - стручна знања за развој нових интегрисаних биотехнолошких процеса који се заснивају на обновљивим сировинама и отпадним материјалима; - стручна знања и академске вештине за критичку анализу и вредновање нових комплексних идеја који воде до нових процедуралних решења и биотехнолошких поступака; - компетенције за рад у мултидисциплинарном тиму инжењера, хемичара, биолога и фармацеута.


Услов за упис на студије

Лице које има завршене основне и мастер академске студије са општом просечном оценом од најмање 8 (осам).
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк