Хемија

Технолошко-металуршки факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – хемијске науке
Студијском програму докторских студија одговара оптерећење од 180 ЕСПБ бодова. Студијски програм садржи активну наставу и израду докторске дисертације. Активну наставу чине предавања и студијски истраживачки рад. Активна настава се изводи у прва три семестра студија. Активна настава у првој години студија обухвата изборне предмете у укупном обиму од најмање 50 ЕСПБ бодова. Активна настава у трећем семстру представља припрему и полагање Завршног испита коме одговара оптерећење од 30 ЕСПБ. Завршни испит треба да представи научну зрелост кандидата и да покаже и научну заснованост теме докторске дисертације кандидата. Успешно одбрањен Завршни испит је услов за пријаву теме докторске дисертације. Последња година студија је посвећена искључиво изради докторске дисертације.


Циљеви студијског програма

Циљ студијског програма докторских студија Хемија је да образује докторе наука из ове области који ће имати компетенције да примењују знања из хемије у различитим гранама привреде и друштва као што су инжењерство нових материјала, развој нових хемијских производа, развој нових хемијских аналитичких метода и др. Исто тако, кроз научноистраживачки рад и израду докторске дисертације уз велику разноврсност понуђених тема, циљ је да се студенти оспсобе за критичку анализу и решавање сложених проблема као и за конципирање и руковођење оригиналним научним истраживањима. Крајњи циљ овог студијског програма је да доктори наука хемије буду оспособљени за преузимање водеће улоге у унапређивању науке и практичној примени научних достигнућа из области хемије и да на тај начин значајно допринесу развоју друштва у целини.


Исходи студијског програма

Савладавањем студијског програма докторских студија Хемија студенти стичу општа знања и компетенције: - знања и компетенције за конципирање оригиналних научноистраживачких процеса; - комуникационе и социјалне вештине за јасно формулисање проблема, приступа решавању и приказ резултата и закључака; - способност за критичко и креативно мишљење, као и допринос развоју научне мисли; - способност повезивања знања из различитих области у решавању проблема; - компетенције за самостални и тимски рад, као и за руковођење научноистраживачким и стручним радом. Студенти такође стичу и специфичне стручне способности из области хемије: - темељно познавање и разумевање одређене области хемије; - способност за примену различитих инструменталних метода и самостално коришћење савремене истраживачку опрему; - способност за решавање конкретних проблема у пракси применом научних метода и изналажењем нових, оригиналних решења; - способност за успостављање разних облика научне сарадње и одржавања научне комуникације.


Услов за упис на студије

Лице које има завршене основне и мастер академске студије са општом просечном оценом од најмање 8 (осам).
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк