Инжењерски менаџмент

Технички факултет у Бору

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер инжењер менаџмента
На студијском програму мастер академских студија које трају два семестра остварује се 60 ЕСПБ бодова. Кроз реализацију курикулума студенти савлађују градиво из четири обавезна предмета, две групе изборних предмета и израду мастер рада. Студенти кроз изборне предмете и проблематику мастер рада бирају области и проблематику према својим склоностима.На свим предметима настава се изводи кроз три облика и то: теоријска настава, вежбе и студијски истраживачки рад студената. Посебни облици наставе је израда семинарских радова и пројеката на конкретној практичној проблематици који се остварује кроз менторски рад са студентима.


Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма Инжењерски менаџмент на мастер нивоу који се реализује на Техничком факултету у Бору могу се изразити кроз неколико одредница: - Стицање знања из области науке о управљању (планирање, организовање, кадровање, вођење и контролисање) на вишем нивоу у односу на први ниво основних академских студија са аспекта целовитог сагледавања функционисања компанија као сложених система ; - Развој сложених портфолиа производних и услужних привредних система са становишта њиховог континуираног раста и развоја; - Развој креативних способности, критичког мишљења и системског приступа у решавању проблема; - Развој способности за тимски рад и овладавање алатима и техникама потребним за обављање професије; - Развој свести за примену највиших међународних стандарда у свим активностима у компанијама, а посебно стандарда квалитета и заштите животне средине; - Развој пројектног приступа у решавању проблема и реализацији активности у компанијама, и друго.


Исходи студијског програма

Савладавањем студијског програма Инжењерски менаџмент на мастер нивоу студенти стичу знања која им дефинишу опште и предметно-специфичне способности које су у функцији квалитетног обављања послова у оквиру струке. Опште способности мастер инжењера манаџмента огледају се у системском приступу пословном систему кроз логистику његовог функционисања са посебним освртом на улогу технологије и предвиђања промена. Предметно-специфичне способности мастер инжењера менаџмента састоје се у способностима и компетенцијама планирања краткорочних и дугорочних (стратешких) потреба предузећа кроз развој ситема сталних побољшања што омогућује континуирани раст и развој предузећа. Студенти су посебно оспособљени да користе процесни приступ у решавању практичних проблема коришћењем савремених алата и техника и информационо- комуникационих технологија. Мастер инжењери менаџмента су оспособљени да елаборишу и презентирају резултате свог рада. Развој истраживачког потенцијала је једна од препознатљивих компетенција ових студената која им омогућује укључивање у научно-истраживачке пројекте и наставак школовања на докторским студијама.


Услов за упис на студије

Право пријаве на конкурс за упис на мастер академске студије има лице које је стекло диплому која одговара завршеном I степену академских студија са најмање 240 ЕСПБ бодова. Директну проходност ка студијском програму Инжењерски менаџмент имају кандидати који су претходне основне академске студије завршили у области менаџмента, економије и организационих наука. Остали студенти полажу диференцијалне испите из области маркетинга, предузетништва, менаџмента и стратегијског менаџмента по програму за академске четворогодишње студије.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк