Металуршко инжењерство

Технички факултет у Бору

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер инжењер металургије
Овај студијски програм представља наставак студијског програма основних академских студија, са флексибилним курикулумом. Студентима, који су на основним академским студијама стекли инжењерско образовање у области металургије, креирајући карактер усмерења према сопственим афинитетима, на мастер академским студијама се нуди даље продубљивање знања и вештина у овој области. Свршени студенти овог студијског програма на тај начин стичу јасно профилисане компетенције које их чине релевантним за тржиште рада. Планом студијског програма предвиђена су три обавезна предмета и три изборна блока са 2 до 4 предмета по блоку, који обухвата предмете од значаја за струку. У структури студијског програма предвиђена је и стручна пракса у летњем семестру у трајању од 90 часова и израда мастер рада. Методе извођења наставе су предавања, вежбе, студијско-истраживачки рад и остали додатни облици наставе, који се реализују на интерактивни начин и осмишљени су као спој теорије и праксе који студенте треба да оспособи за практичну примену новостечених знања у решавању конкретних задатака у производњи, те да поспеши њихову креативност и иновативност.


Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма мастер академских студија Металуршко инжењерство усмерени су ка стицању академских вештина, развоју креативних способности и постизању стручности у области металуршког инжењерства – добијања и прераде метала, легура и савремених металних материјала, и сагласни су са основним задацима и циљевима образовања на Техничком факултету у Бору који се односе на стално унапређење и осавремењивање процеса образовања, трансфер стечених знања у привреду и друштво, и приближавање светским достигнућима, као и захтевима времена и захтевима тржишта рада.


Исходи студијског програма

Студенти, кроз овај програм стичу адекватне компетенције: - поседују адекватну професионалну основу за могућност брзе и лаке надградње стеченог знања на првом нивоу студија, - могућност предлагања решења и предвиђања последица на основу анализе проблема, - способност директне примене теоријског знања у пракси, - способност креирања и извођења пројеката, - развијену одговорност у процесу одлучивања и способност независног, самосталног рада. - висок степен спремности за рад у мулти- и интердисциплинарним тимовима - степен спремности за лидерску позицију у групи, - способност рада у међународном окружењу, - способност решавања конкретних и сложених проблема из области уз употребу савремених научних метода и поступака, - развијен осећај за континуирано праћење и примену новина у струци, - способност употребе информационо-комуникационих технологија у овладавању знањима одговарајуће специјалности. Наведене способности свршене студенте дипломских академских студија оспособљавају за успешан рад у струци и даље академско образовање на докторским студијама.


Услов за упис на студије

Право пријаве на конкурс за упис на мастер академске студије има лице које је стекло диплому која одговара завршеном I степену академских студија са најмање 240 ЕСПБ бодова.Директну проходност ка студијским програмима Рударско инжењерство, Металуршко инжењерство и Технолошко инжењерство имају кандидати који су претходне основне академске студије завршили у области техничко-технолошких наука.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк