Металуршко инжењерство

Технички факултет у Бору

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – металуршко инжењерство
Докторске академске студије трају три године са укупно 180 ЕСПБ. Методе извођења наставе су предавања и студијски истраживачки рад, који се реализују на интерактивни начин, уз консултације, менторски рад и самостални рад студента, чиме се остварује стални контакт студената са наставницима и ментором. Могућ је и избор предмета, тј. пренос ЕСПБ бодова, са других акредитованих студијских програма докторских студија на универзитетима у земљи или иностранству, са којима Технички факултет у Бору има дефинисан уговор о сарадњи и размени студената.


Циљеви студијског програма

Студијски програм за циљ да: - оспособи студенте за самосталан/тимски рад, реализацију научних истраживања и активно учешће у међународним и домаћим истраживачким и развојним пројектима, - оспособи студенте за иновативно размишљање и имплементацију најновијих научних сазнања у конкретне производне системе, - стално подстиче развој еколошке свести и етичког инжењерског размишљања, - дефисање истраживачког проблема, његову разраду, истраживање и писање , - презентoвање добијених резултата најширој научној јавности, кроз публиковање сопствених резултата у часописима са SCI листе.


Исходи студијског програма

Опште способности које студенти стичу на овом студијском програму обухватају знања, вештине, развијене способности и компетенције за самосталан научно-истраживачки рад, презентацију сопствених резултата на научним скуповима, публиковање радова у научним часописима, укључивање у домаће и међународне пројекте, решавање реалних проблема из металуршке праксе захваљујући стеченим општим и специфичним способностима, израженим кроз знање и разумевање, развој нових и иновираних технологија, поштовање кодекса научне праксе у циљу допириноса развоју научне дисциплине и науке уопште, разумевање битних концепата у ширем домену инжењерских наука (концепти моделирања, експерименталне, симулационе и аналитичке анализе сложених проблема, принципа пројектовања и организације), повезивање основних знања из различитих области и њихову примену.


Услов за упис на студије

Лице које има завршене основне и мастер академске студије са општом просечном оценом од најмање 8 (осам).
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк