Технолошко инжењерство

Технички факултет у Бору

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер инжењер технологије
Студијски програм мастер академских студија -Технолошко инжењерство представља наставак студијског програма основних академских студија. Програм траје једну годину (два семестра), односно 60 ЕСПБ. Студенти, у зависности од свог претходног стеченог знања, као и личних афинитета, могу бирати предмете који више гравитирају ка заштити животне средине или ка неорганској хемијској технологији. У сваком случају, кроз обавезне предмете, стећи ће знања која ће им омогућити касније опредељивање. На овом студијском програму кроз обавезне и изборне предмете изучавају се теоријске основе феномена преноса, термодинамика и кинетика хемијских реакција које се одвијају у технолошким процесима или околини, утицај технолошких процеса на загађеност животне средине, индустријски извори загађивања животне средине, структура и особине неорганских материјала, основе електрохемијског инжењерства, и др. Поред обавезних и изборних предмета, на студијском програму академских мастер студија постоји и предмет у другом семестру под називом Теоријске основе за израду дипломског рада. У овом предмету, студенти анализирају и формулишу хипотезе истраживања, приказују план истраживања, прикупљају литературу, врше експерименте дајући и дискусију резултата. Овај предмет представља увод у писање мастер рада. Мастер рад има 10 ЕСПБ. Настава на студијском програму мастер студија - Технолошко инжењерство укључује консултације, предавања, лабораторијске вежбе и студијски истраживачки рад.


Циљеви студијског програма

Основни циљ јесте организација и реализација образовног процеса којим ће свршени студенти, мастер инжењери технологије, стећи вештине и компетенције које су потребне за рад. Методе које се користе да би се овај циљ остварио укључују савремене и интерктивне видове наставе, који су потпуно интегрисани са лабораторијским и студијским истраживачким радом. У току израде и писања мастер рада, студенти уче да правилно тумаче добијене експерименталне резултате дајући и одговарајућу дискусију. Овакав рад утиче да свршени студенти мастер академских студија Технолошко инжењерство, са претходним стеченим знањем на основним академским студијама, имају добро фундаментално инжењерско образовање у одговарајућим областима као што су феномени преноса и технолошке операције, термодинамика и кинетика хемијских реакција које се одвијају у технолошким процесима, утицај технолошких процеса на стање животне средине, и др. Све ово има за циљ, да мастер инжењери технологије успешно разумеју веома сложене аспекте широког спектра индустријских процеса и њиховог утицаја на животну средину и да на бази интегрисаног теоријског знања са лабораторијским истраживањима буду оспособљени за решавање и веома комплексних проблема у пракси.


Исходи студијског програма

По завршетку студија на овом студијском програму мастер инжењери технологије стичу следеће способности (вештине), односно компетенције: - способност примене знања, разумевања и решавања проблема у новом или непознатом окружењу у ширим или мултидисциплинарним контекстима повезаним са техничко-технолошким пољем; - способност разумевања и решавања проблема у различитим ситуацијама које проистичу током рада везаног за техничко-технолошко поље рада; - способност логичког расуђивања на основу доступних информација, формулисања сопственог мишљења, претпоставки и извођења закључака; - способност анализе, синтезе и предвиђања решења проблема и последица; - способност овладавања методама, поступцима и процесима истраживања; - способност пласирања и публиковања различитих научних и стручних информација, давање мишљења и размењивање идеја; - способност за стручно засновану интерпретацију експерименталних података и примене знања у пракси; - способност руковођења стручним тимовима и организацијама; - формирање става о неопходности перманентног усавршавања и способност пласирања професионалне етике. Студенти ће, поред осталог, бити оспособљени за рад на обради података коришћењем одговарајућих софтверских пакета, а развиће и способност за претраживање и коришћење савремене литературе у разним базама података. Поред овога, стећи ће и широка знања из области заштите животне средине. То ће им омогућити, заједно са стеченим знањима, да наставе своје школовање и на докторским студијама.


Услов за упис на студије

Право пријаве на конкурс за упис на мастер академске студије има лице које је стекло диплому која одговара завршеном I степену академских студија са најмање 240 ЕСПБ бодова. Директну проходност ка студијским програмима Рударско инжењерство, Металуршко инжењерство и Технолошко инжењерство имају кандидати који су претходне основне академске студије завршили у области техничко-технолошких наука.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк