Технолошко инжењерство

Технички факултет у Бору

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – технолошко инжењерство
Програм се састоји из пет изборних предмета и пет обавезних предмета који су везани за дефинисање теме и израду докторске дисертације. Студент може бирати, по свом нахођењу и у консултацији са ментором било коју комбинацију изборних предмета који се односе или су индиректно везани за тему докторске дисертације. Студијски програм Технолошко инжењерство представља директан континуитет програму који постоји на мастер академским студијама Технолошког инжењерства. Програм студија јасно дефинише укупан број ЕСПБ предмета и студијског истраживачког рада, који се директно односе на реализацију докторске дисертације, као и број поена за саму докторску дисертацију. Докторска дисертација је завршни део докторских студија и са студијским истраживачким радом који се односи на дефинисање теме.


Циљеви студијског програма

Циљ студијског програма је образовање и оспособљавање студената за научно-истраживачки рад у научној области Технолошко инжењерство. Након завршетка докторских студија доктор наука из ове области треба да влада широким знањем које ће му омогућавати да се успешно бави научним истраживањима у овој научној области. Студент треба да научи да прегледом савремене научне литературе сагледа ниво научног сазнања из области одабране докторске теме, актуелност одабране теме за истраживање као и даље правце развоја и истраживања. При томе, студент треба да научи да постави научну хипотезу, да испланира и постави експерименте, одабере савремене методе, обради резултате истраживања, компетентно их тумачи, научно и критички их анализира, изводи логичне закључке и презентира резултате у форми научног рада.


Исходи студијског програма

Након завршених докторских студија технолошког инжењерства доктори наука ће имати стечена знања која ће им омогућити да самостално решавају практичне и теоријске проблеме у области хемијског инжењерства. Треба да буду покретачи идеја за развојна и научна истраживања. Доктори наука ће бити оспособљени за учешће у међународним научним пројектима, да разумеју и умеју да користе најновија знања из области технолошког инжењерства, да развију своје креативне способности и да поштују етички кодекс при научним истраживањима, да поседују задовољавајући ниво писане и усмене комуникације и самосталног приказа постигнутих научних резултата, као и да су оспособљени за саопштавање својих резултата на међународним научним конференцијама и за објављивање резултата у водећим научним часописима. Све ће ово омогућавати да доктори наука у области технолошког инжењерства буду способни да буду главни носиоци науке и развоја привреде у нашем друштву, а наравно, сазнања до којих буду дошли, моћи ће да користе и други научници широм света јер ће своје резултате објављивати у међународним научним часописима.


Услов за упис на студије

Лице које има завршене основне и мастер академске студије са општом просечном оценом од најмање 8 (осам).
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк