Рударско инжењерство

Технички факултет у Бору

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер инжењер рударства
Програм мастер студија траје два семестра (једну годину), вреднован са 60 ЕСПБ, и садржи три модула. Одликује се флексибилним курикулумом, који представља адекватан наставак студијског програма основних академских студија. Студенти, који су на основним академским студијама стекли опште инжењерско образовање, на мастер академским студијама, нуди се даље продубљивање знања и вештина у одређеним специјалностима. Утврђена листа изборних предмета, оптерећење студената на сваком предмету и завршном раду исказани су у складу са европским системом. Настава на студијском програму мастер академских студија Рударско инжењерство, подразумева класична предавања, рачунске и лабораторијске вежбе и обавезну стручну праксу у погонима одговарајућих привредних делатности у непосредном окружењу – Рударско топионичарском басену Бор. Завршетак мастер академских студија подразумева и израду мастер рада.


Циљеви студијског програма

Основни циљ студијског програма Рударско инжењерство је стално унапређење процеса образовања на свим нивоима и развој студијског програма који је прилагођен савременим светским достигнућима у науци и развоју образовног процеса. Циљ студијског програма је и сам квалитет истог, и могућност његове адекватне реализације кроз савремене видове интерактивне наставе, подржане лабораторијским вежбама и практичним радом у индустријским погонима непосредног окружења, РТБ-а Бор. Такође, циљ студијског програма је да на квалитетан начин учини комплементарне модуле истог, тако да свршени студенти, мастер инжењери рударства, интегрално, а не парцијално, сагледавају сложене, мултидисциплинарне проблеме у овој области, како би их квалитетно решавали у функцији крајњег циља, максималне економичности пословања у еколошки прихватљивим околностима.


Исходи студијског програма

Компетенције дипломираних студената, мастер академских студија, Рударско инжењерство, поред стеченог општег инжењерског образовања на основним академским студијама, су развијене способности интегралног сагледавања проблема, аналитички приступ у решавању истих, синтеза узрочно-последичних појава и информација, могућност самосталног решавања проблема, предвиђања последица и резултата, овладавање методама и поступцима истраживања као и директне примене теоријских знања у пракси. Свршени студенти мастер академских студија требају имати способност рада у тимовима на међународном нивоу, да поседују креативну способност, да су предузимљиви, да имају позитиван однос према квалитету рада и жељи за успехом, да поседују етички морални однос према послу којим се баве. Стручне компетенције свршених студената дипломских академских студија су: - Добро и детаљно познавање одабране уже специјалности из области рударства, која се непосредно надграђује на општа инжењерска знања стечена на основним академским студијама, - Осећај потребе сталног праћења нових научних сазнања и достигнућа, - Способност употребе информационо-комуникационих технологија у овладавању знањем одабране уже специјалности. Независно од уже специјалности, од свршених студената мастер академских студија, очекује се да поседују способност за самостално постављање хипотеза и формулисања доказа истих, да поседују способност разумевања комплексних процеса и система и њихову флексибилност у функцији реалних променљивих. Свршени студенти би требало да поседују способност запажања квалитативних и квантитативних промена у процесима и системима, као и њихову адекватну обраду применом одговарајућих софтверских пакета, компјутерске обраде података и моделирања процеса. Свршени студенти поседују способност коришћења савремених средстава комуникација за праћење најновијих научних и стручних достигнућа из области којом се баве, користе се светским језицима у циљу комуникација и праћења светске литературе, што је предуслов за континуалан развој каријере у правцу оспособљавања за даље академско образовање на докторским студијама.


Услов за упис на студије

Право пријаве на конкурс за упис на мастер академске студије има лице које је стекло диплому која одговара завршеном I степену академских студија са најмање 240 ЕСПБ бодова. Директну проходност ка студијским програмима Рударско инжењерство, Металуршко инжењерство и Технолошко инжењерство имају кандидати који су претходне основне академске студије завршили у области техничко-технолошких наука.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк