Агроекономија

Пољопривредни факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер менаџер
Основна сврха мастер академских студија је остваривање образовних, стручних и истраживачких циљева и задатака у области агроекономије. Врста и режим студија су прилагођени потребама стратешког развоја агроекономије као значајног обједињујућег дела пољопривредне производње и друштва у целини. Основна сврха студијског програма је школовање стручњака за директно укључивање у различитим гранама и облицима пољопривредне производње (ратарство, сточарство, воћарство, виноградарство) и у прехрамбеној индустрији. Програм студија из области агроекономије пружа сва потребна знања и вештине која су неопходна за постизање краткорочних и дугорочних циљева из области агробизнис менаџмента у Србији, будући да су дипломирани студенти одговарајућим методама наставе и учења квалификовани за креативни и иновативни рад и успешно коришћење њихових знања и вештина из агроекономије у пољопривредној производњи и прехрамбеној индустрији.


Циљеви студијског програма

Основни циљ студијског програма је преношење најновијих научних и стручних знања и вештина из области агроекономије. Други значајан циљ је континуирани свеобухватни развој свих агроекономских аспеката пољопривредне производње и прехрамбене индустрије заснован на модерним принципима и стандардима. Студијски програм има као циљ усмеравање студија ка стицању знања и вештина потребних за профитабилну пољопривредну производњу и прехрамбену индустрију искоришћавањем обновљивих природних ресурса, уз заштиту околине, очување ресурса рурални подручја и културног наслеђа. Један од приоритетних циљева је даљи развој концепта образовања студената који нуди комплетног стручњака спремног за све изазове пољопривредне производње новог времена, уз истовремено стварање услова за стицање специјалистичких знања каква су потребна за конкурентну пољопривредну производњу (свих њених грана и облика).


Исходи студијског програма

Завршетком мастер академских студија студенти стичу продубљено знање и стручне вештине у области агроекономије и у стању су да их примене у успешном решавању проблема у делимично новом или непознатом стручном окружењу. Поред тога, студенти стичу знања и вештине потребне за тимски рад, оспособљени су за интеграцију информација, као и за расуђивање и закључивање истих. Студенти су оспособљени да ефикасно прате и усвајају новине у области агроекономије. Савладавањем мастер академских студија студенти стичу применљива знања у области агроекономије, оспособљени су за коришћење литературе, преношење знања и наставак студије на специјалистичким академским и докторским студијама. Поред тога, студенти стичу опште и предметно специфичне способности у функцији квалитетног обављања стручне делатности у агроекономији. Предметно-специфичне способности се огледају у познавању: појмова, категорија, метода и процедура у планирању и састављању и решавању рачуноводствено-финансијских аспеката аграра и оцене инвестиционог и комерцијално-спољнотрговинског пословања пословних система пољопривреде и прехрамбене индустрије, укључујући и организационо-економске аспекте руралног развоја, задругарства и тржишта, промета и маркетинга пољопривредних производа. Овде се укључују и садржаји управљања, руковођења, планирања, пројектовања и консалтинга пословних система пољопривреде и прехрамбене индустије.


Услов за упис на студије

У прву годину мастер академских студија, може да се упише: - Кандидат који има завршен Пољопривредни факултет, одговарајући студијски програм. - Кандидат који је завршио неки од сродних факултета или сродан студијски програм на Пољопривредном факултету, с тим да положи допунске испите, ако је то прописано студијским програмом, из предмета које одређује одговарајуће веће катедре.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк