Квантитативна анализа

Економски факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер економиста
Студијски програм "Кванититативна анализа" је програм дипломских академских студија намењен образовању стручњака дипломираних економиста - мастера из области кванититативне анализе. Студенти стичу звања и академске вешитне везане за кванититативну економију, статистику и демографију. Студијски програм траје једну годину има 60 ЕСПБ и то: 45 ЕСПБ у предметима и 15 ЕСПБ у завршном мастер раду. Програм покрива шест модула из квантитативне анализе: Актуарство, Демографија, Економетрија, Информатика, Операциона очекивања и Статистика. Основни - заједнички модул има три обавезна предмета (15 ЕСПБ), након чега се студент усмерава на одређени модул. Сви модули имају одговарајућу структуру курикулума која обезбеђује изборност предмета.


Циљеви студијског програма

Програм је намењен образовању стручњака за обављање сложених анализа потребних за доношење закључака на основу савремених научних теоријских сазнања из домена друштвених наука, а на основу релевантних емпиријских података. Комбинујући основе теорије, модерне методе квантитативне анализе и примену научних метода истарживања у пракси, овај програм има за циљ да пружи адекватно образовање за послове у привреди, банкарству, државним установама, научним институтима, статистичким заводима, осигуравајућим друштвима и на свим местима где је потребно аргументовано закључивање. Програм има за циљ да едукује стручњаке да, на основу кванититативних, описних и других доступних информација математички моделирају, тестирају, теоријске поставке, дефинишу оптималне одлуке или врше предвиђања. С обзиром на специфичности у домену развијања методологије истраживања и посебних области њихове примене, а имајући у виду матичност Економског факултета у Београду, предвиђена су следећа усмерења - модули: АКТУАРСТВО, ДЕМОГРАФИЈА, ЕКОНОМЕТРИЈА, ИНФОРМАТИКА, ОПЕРАЦИОНА ИСТРАЖИВАЊА И СТАТИСТИКА.


Исходи студијског програма

Студенти окончањем студијског програма "Квантитаивна анализа" стичу стручни назив мастер економије за област: Квантитативна анализа. Компетенције које студенти стичу на студијском програму Кванититативна анализа пружају им могућност обављања послова: - спектар послова из области анализе података свих врста; - сложени истраживачки послови у развојним пројектима; - оптимизација и рационализација у пословању; - анализа економских резултата у привреди, банкама и осигурању; - оцена макроекономских кретања, - симулирање мера економске политике; - предвиђање и прогнозирање; - руковођење аналитичким радом тимова у привреди и управи; - руковођење методологијом прикупљања и обраде података о становишту у статистичким заводима; - руковођење анализом података о становишту у статистичким заводима, државној управи, локалној самоуправи и др.


Услов за упис на студије

Може се уписати лице које је завршило основне академске студије и остварило најмање 240 ЕСПБ; o конкретним условима уписа (садржају пријемног испита) више информација на сајту Економског факултета.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк