Пословно управљање

Економски факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер економиста
Студијски програм "Пословно управљање" је програм дипломских академских студија намењен образовању и оспособљавању стучњака дипломираних економиста - мастера у области пословног управљања. Студијски програм траје једну школску годину и има 60 ЕСПБ и то: 45 ЕСПБ у предметима и 15 ЕСПБ у завршном мастер раду. Студијски програм "Пословно управљање" покрива седам могућих избораних модула: Стратегијски финансијски менаџмент, Организација и менаџмент људских ресурса, Маркетинг менаџмент, Међународно пословање предузећа, Пословно комуницирање и односи с јавношћу, Трговина - менаџмент продаје и ланца снабдевања, Менаџмент у туризму. Модули студијског програма пружају могућност студентима да избором одређеног профила стекну додатна и продубљена из појединих подручја савременог бизниса и пословног управљања. Студијски програм је у потпуности формулисан у складу са захтевима и стандардима акредитације, али и савременим токовима развоја научних дисциплина пословног управљања. Студијски програм је усклађен са студијским програмима пословног управљања који постоје на иностраним високошколским установама.


Циљеви студијског програма

Циљ фокусираних дипломских студија из савременог бизниса, менаџмента и маркетинга је обезбеђивање научно истраживачког, академског и практичног оспособљавања завршних универзитетских студената за самостално бављење примењеним, истраживачким, експертским, консултантским аспектима савременог бизниса, менаџмента и маркетинга. Овај циљ се постиже комбинацијом предавања, интерактивног, групног, креативног и семинарског, како академског тако емпиријско-практичног, начина рада професора и сарадника са студентима. Акценат је на образовању студената у складу са моделима школовања који се примењују на најбољим западноевропским и америчким универзитетима. Циљ је да студент који заврши овај програм понесе са њега савремена теоријска знања и практичне вештине и алате који ће му дати добру основу да постане ефикасан и ефективан дипломирани менаџер или све траженији пословно оријентисани економиста.


Исходи студијског програма

Мастер "Пословно управљање", без обзира на изборни модул студијског програма који студент изабере и заврши, би могао успешно да се сналази радећи у привреди, како произодним тако и услужним предузећима; профитним и непрофитним организацијама, домаћим, међународним, мултинационалним, транснационалним и глобалним компанијама, истраживачким и консултантским фимрама, као и агенцијама које се баве пружањем професионалних услуга, ревизијом и консалтингом; привредним министарствима и државној управи, привредним коморама, пословним асоцијацијама, научно-истраживачким организацијама и институцијама. Сви студенти који заврше дипломске академске студије на студијском програму "Пословно управљање", би били оспособљени за коришћење савремних пословних вештина, као што су: Концепцијско техничке вештине: коришћење концепата, метода и алата савременог бизниса, менаџмента и маркетинга; Интерперсоналне и комуникативне вештине: тимски рад, комуникација, решавање конфликата, мотивација, преговарање, развој међуљудских односа, вредновање резултата, лидерство; Аналитичко презентационе вештине: аналитичке и вештине артикулације проблема и проналажење решења, оперативно управљање, креирање пословних политика; рад са сложеним пословним софтверима, као и презентационе, преговарачке и интернетско претраживачке вештине. Излазне компетенције дипломираних студената овог студијског програма су опредељене уже-стручним дисциплинама и знањима која се нуде на неком од седам студијских модула, а подржане комплементарним базичним знањима из пословне економије и менаџмента.


Услов за упис на студије

Може се уписати лице које је завршило основне академске студије и остварило најмање 240 ЕСПБ; o конкретним условима уписа (садржају пријемног испита) више информација на сајту Економског факултета.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк