Економска анализа и политика

Економски факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер економиста
Студијски програм дипломских студија "Економска анализа и политика" (60 ЕСПБ) представља други циклус високог образовања из области економије, специфично економске анализе и економске политике. Програм прати динамичне промене у економском окружењу, излазећи у сусрет потребама за новим компетенцијама, знањима, али и вештинама који се од дипломираних економиста мастера захтевају, како од стране привреде, тако и од стране државних институција. Програм истовремено прати и све новине у области образовања као што су стандарди Болоњског процеса, као и правце развоја високог образовања у Србији, у циљу пружања квалитетног, флексибилног и ефикасног образовног процеса. Студијски програм "Економска анализа и политика" у потпуности прати потребе тржишне привреде за одговарајућим стручњацима у области економске аналитике, као и креирања и вођења економске политике. Студијски програм оспособљава дипломиране економисте мастере да се укључе у решавање конкретних економских проблема које намеће тржишна привреда у предузећима, али и државним органима, агенцијама, као и у научноистраживачки рад на високошколским установама и институтима. Програмом се студенти оспособљавају за широк спектар различитих послова, што им омогућава усклађеност микро и марко приступа присутна у структури наставних предмета програма. Сва важна питања и проблеми који су присутни у свакодневном функционисању тржишне привреде обухваћени су предметима програма: макроекономска кретања и одговарајуће мере економске политике којима се на њих утиче, специфичности управљања економским функцијама државе, специфичности макроекономија са настајућим тржиштима, економија јавног сектора - буџет и имовина јавног сектора, политика конкурентности, институције и њихов значај за тржишне економије, тржишне структуре.


Циљеви студијског програма

Циљ студијског програма "Економска анализа и политика" је образовање одговарајућих стручњака - дипломираних економиста мастера који ће имати компетенције аналитичког карактера (макроекономског и микроекономског аспекта) неопходне за одлучивање на микроекономском нивоу-предузећа, али и макроекономском нивоу-о циљевима и инструментима економске политике, уз значајна академска знања из области економске теорије (развоја, макроекономске и микроекономске теорије), економске политике, институционалне економије, економије јавног сектора, политичке економије процеса транзиције и глобализације, потребних за даљи научноистраживачки рад и наставак студија на докторским студијама из области економије, пословног управљања, статистике и демографије. Циљ студијског програма је да студентима понуди специфична знања и академске вештине за обављање економско-аналитичких и економско-стручних послова у: 1) предузећима, 2) јавној управи и локалној самоуправи, 3) јавним предузећима, 4) истраживачким и научним институцијама, и 5) у привреди и привредним асоцијацијама


Исходи студијског програма

Студенти окончањем студијског програма "Економска анализа и политика" стичу стручни назив мастер економије за област: Економска анализа и политика. Студент стиче знање из области микроекономије и макроекономије, макроекономије привреда са настајућим тржиштима, управљања економским функцијама државе, економије јавног сектора, политике конкурентности, институционалне економије, тржишних структура, политичке економије процеса транзиције и глобализације; као и из методолошких садржаја (методологије научноистраживачког рада и економетрије).


Услов за упис на студије

Може се уписати лице које је завршило основне академске студије и остварило најмање 240 ЕСПБ; o конкретним условима уписа (садржају пријемног испита) више информација на сајту Економског факултета.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк