Социологија

Филозофски факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер социолог
Сврха студијског програма мастер академских студија социологије јесте оспособљавање студената за самосталан стручни и научно-истраживачки рад у различитим областима социологије. Програм мастер академских студија социологије, који се реализује кроз систем обавезних и изборних предмета, обезбеђује дубље и целовитије сагледавање теоријских и методолошких знања и тиме омогућава оспособљавање студената за рад на научним и примењеним истраживањима и пројектима. Програм доприноси развоју критичког промишљања друштвених процеса, способности анализирања и закључивања, и обезбеђује одговарајућа научна, стручна и практична знања за професионално и иновативно деловање дипломираних социолога у различитим областима друштвеног живота. Програм омогућава оспособљавање и припрему за докторске студије.


Циљеви студијског програма

Циљеви мастер академских студија социологије jeсу: - дубље и целовитије сагледавање теоријских и методолошких знања из одређене области социологије и њeнe повезаности са сродним дисциплинама; - оспособљавање за критичко промишљање друштвених појава, кроз теоријску анализу и оперативно закључивање; - оспособљавање за самостално конципирање и извођење научних и примењених истраживачких пројеката у одређеној области социологије; - стицање одговарајућих научних, стручних и практичних знања за професионално и иновативно деловање мастера социолога у различитим областима друштвеног живота; - оспособљавање и припрема за докторске студије.


Исходи студијског програма

По завршетку мастер академских студија социологије студенти владају знањима и вештинама неопходним за самосталан истраживачки рад у области социологије за коју се определе. Студенти су обучени за критичку анализу стања, оперативна истраживања и конципирање могућих промена (практичних мера, решења) у одређеним областима друштва. Стечене способности и знања квалификују завршене студенте за рад на научним пројектима, као и примењеним истраживањима. Студенти су оспособљени за обављање високостручних послова у васпитно-образовним, научним институцијама за друштвена истраживања, институцијама културе јавног и приватног сектора, државној администрацији и службама, медијима, агенцијама за истраживање јавног мњења и тржишта, консултантским организацијама, итд.


Услов за упис на студије

Завршене основне академске студије социологије (240 ЕСПБ) или завршене основне студије социологије у четворогодишњем трајању, у складу са условима утврђеним Статутом Универзитета и Факултета; студент који је завршио други студијски програм полаже диференцијални испит у складу са студијским програмом и Статутом Факултета.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк