Филозофија

Филозофски факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер филозоф
Сврха студијског програма мастер академских студија филозофије састоји се у научном, стручном и методском оспособљавању студената за обављање сложенијих стручних послова из области филозофије и додирним областима хуманистичких и друштвених наука, као и у стицању базичних компетенција научно-истраживачког рада у области филозофије. Програм омогућава оспособљавање и припрему за докторске студије.


Циљеви студијског програма

Циљеви мастер академских студија филозофије су: • стицање темељних знања из свих области филозофије; • широко упознавање са историјом филозофије; • темељно упознавање логике и методологије; • оспособљавање за прецизно и лако сналажење у разним сферама знања; • упознавање са свим релеватним теоријама вредности: етика, естетика, филозофија политике и права, филозофија културе, филозофија религије; • оспособљавање за квалитетан приступ свим областима живота које захтевају добро познавање људских вредности и вредносних орјентација; • упознавање са савременим тенденцијама у развоју филозофских идеја; • oспособљавање за практичну примену стечених знања; • развијање креативних способности, академских и професионалних вештина неопходних за професионално деловање и даље усавршавање.


Исходи студијског програма

Мастер студенти филозофије ће по завршетку мастер студија стећи широко и темељно знање из свих кључних области филозофије. Широко познавање историје филозофије даје образовање највишег квалитета, темељно познавање логике и методологије, пре свега методологије наука,омогућава лако и прецизно сналажење у разним сферама знања, док упознавање са свим релевантним теоријама вредности (етика, естетика, филозофија политике и права, филозофија културе, филозофија религије, итд.) треба да омогући квалитетан приступ вредностима и оним областима живота који захтевају добро познавање људских вредности и вредносних оријентација. Диплома из филозофије пружа оспособљеност за веома широк спектар послова високог нивоа сложености, и да су мастер филозофи оспобљени за самостални рад не само у предавачким делатностима у школама, већ и за високо сложене послове у култури, администрацији, издаваштву, итд.


Услов за упис на студије

Завршене основне академске студије филозофије (240 ЕСПБ) или завршене основне студије филозофије у четворогодишњем трајању, у складу са условима утврђеним Статутом Универзитета и Факултета; студент који је завршио други студијски програм полаже диференцијални испит у складу са студијским програмом и Статутом Факултета.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк