Андрагогија

Филозофски факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер андрагог
По свом програму, мастер академске студије андрагогије на Филозофском факултету у Београду су јединствене у нашој земљи. Основна сврха студијског програма на овом нивоу јесте оспособљавање стручњака за деловање у посебним областима образовања и учења одраслих и за научно-истраживачки рад у различитим подручјима андрагогије. Битан елеменат сврхе овог програма је да студент, у великој мери самостално креира студије, опредељујући се за области које ће да проучава и да се оспособљава за истраживања. Студијски програм дипломских академских студија андрагогије пружа стручну андрагошку културу за наставак образовања на докторским студијама.


Циљеви студијског програма

Циљеви дипломских академских студија су: • Овладавање савременим концепцијама и теоријско-методолошким оријентацијама у области андрагошке науке, њеним дисциплинама и различитим областима образовања одраслих. • Оспособљавање за критичко сагледавање савремених и актуелних проблема образовања одраслих, упознавање њихових теоријских исходишта и особености њиховог развоја и истражиавања. • Оспособљавање за успешно самостално деловање у пракси образовања одраслих коришћењем специфичних знања, способности и вештина. • Оспособљавање за разумевање различитих епистемолошких основа андрагошких истраживања и за конципирање и реализацију врсте истраживања примерене специфичностима проблема који се истражује. • Развој креативности, смисла за вођење у учествовање у тимском раду, свести о потреби континуираног стручног усавршавања.


Исходи студијског програма

По завршетку мастер академских студија андрагогије мастер андрагог је у стању да: 1. разуме основне теоријско-методолошке проблеме посебних андрагошких дисциплина и подручја образовања и учења одраслих; 2. познаје различите истраживачке епистемолошко-методолошке приступе и парадигме и разуме њихове импликације у проучавању специфичних проблема образовања и учења одраслих; 3. конципира и реализује различите врсте примењених истраживања у образовању и учењу одраслих; 4. идентификује практичне андрагошке проблеме, конципира и реализује њихово истраживање и предложи начине њиховог практичног решавања.


Услов за упис на студије

Завршене основне академске студије андрагогије (240 ЕСПБ) или завршене основне студије андрагогије у четворогодишњем трајању, у складу са условима утврђеним Статутом Универзитета и Факултета; студент који је завршио други студијски програм полаже диференцијални испит у складу са студијским програмом и Статутом Факултета.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк