Андрагогија

Филозофски факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – педагошке/андрагошке науке
Сврха студијског програма академских докторских студија андрагогије јесте: - Развој и повезивање фундаменталних и примењених научних дисциплина андрагогије у интердисциплинарном контексту са сродним наукама и савременим научно-истраживачким трендовима у свету. Крајња интенција је унапређивање теорије и праксе образовања и учења одраслих на свим нивоима, од појединца, организације, локалне заједнице до друштва у целини. - Развој компетенција за самостална, научно и друштвено релевантна истраживања и примену истих у пракси образовања и учења одраслих. - Квалификовање стручњака са највишом научно-андрагошком културом која захтева способности критичког мишљења и анализа, креативности, оригиналности, инвентивности и иновативности у различитим сферама професионалног деловања.


Циљеви студијског програма

Циљеви докторских студија су: 1. Оспособљавање за критичко анализирање, позиционирање и истраживање домена, моћи и одговорности андрагошке науке и праксе образовања одраслих за развој концепције и успостављања система доживотног учења и образовања и модела друштва које учи. 2. Развијање научних сазнања, способности и академских вештина за интердисциплинарни приступ, критичко преиспитивање и на савременим парадигмама засновано изучавање фундаменталних проблема андрагошке науке и кључних питања праксе образовања одраслих. 3. Развијање критичког мишљења и акционе рефлексије потребне за развој, концептуализацију и реализацију образовне политике, стратегија и образовних интервенција у социјални, културни, економски и образовни контекст у Србији и критички приступ могућностима имплементације савремених светских достигнућа андрагошке теорије и праксе у домаћем контексту. 4. Оспособљавање за самостално организовање, вођење и реализацију научних истраживања, укључивање у домаће и међународне пројекте и компетентно саопштавање резултата истраживања. 5. Развијање способности за повезивање унапређивање и усавршавање знања стечених на основним и мастер студијама андрагогије и развијање свести о потреби континуираног професионалног развоја.


Исходи студијског програма

Након завршених студија доктор андрагогије поседује следеће опште способности: - критичког промишљања и анализирања основних проблема теорије и праксе доживотног образовања и учења; - преиспитивања експлоративне и практичне вредност различитих теорија, концепција и стратегија образовања и учења одраслих; - разматрања и вредновања могућности примене различитих епистемолошко-методолошких приступа у истраживању образовања и учења одраслих; - комбиновања интердисциплинарног и интегративног приступа у проучавању базичних проблема образовања и учења одраслих; - конципирања и реализације различитих врсте фундаменталних истраживања у подручју образовања и учења одраслих и учествовања у домаћим и међународним истраживачким пројектима. - разумевања међузависности глобалних и националних проблема и перспектива развоја образовања и учења одраслих; - коришћења резултата научних истраживања за обликовање системских решења, превазилажење конкретних проблема и унапређење праксе образовања и учења одраслих; - упознавања научну и стручну јавност са резултатима научних истраживања, глобалним тенденцијама, кључним проблемима и добром праксом образовања и учења одраслих; - разумевања образовања и учења одраслих као индивидуалих и социјалних феномена и његових филозофских, историјско-компаративних, социјално-економских, психолошких и организационо-дидактичких димензија; - критичке процене могућности примене различитих модела и форми образовне превенције и интервенције у комплексним социјалним контекстима и доменима (породици, раду, социјалном окружењу, слободном времену).


Услов за упис на студије

Завршене мастер академске студије из области андрагогије (300 ЕСПБ), просечна оцена на основним и масер академским студијама најмање 8 (осам) или најмање 5 научних радова објављених у часописима од националног и међународног значаја, познавање једног страног (светског) језика; лице које нема завршене одговарајуће студије полаже диференцијални испит, у складу са Статутом Факултета.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк