Историја

Филозофски факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – историјске/археолошке/класичне науке
Сврха докторских студија историје јесте образовање стручњака који ће помоћу теоријско-методолошких и специфичних ужестручних знања, изучавајући, хронолошки омеђене, феномене, структуре и процесе, теме из политичке, друштвене, привредне и културне проблематике, бити у стању да проблеме којима се бави анализира, разуме, сагледа, критички преиспита и аргументовано и систематично изнесе резултате у форми научноистраживачког рада (докторске дисертације). Знања стечена на докторским студијама доприносиће развоју и унапређивању историјске науке. Програм докторских студија уобличен је тако да обезбеди највиши степен професионалних компетенција и научноистраживачког рада. Програм докторских студија историје усмерен је на оспособљавање кандидата за самостални научноистраживачки рад. Програм ће се реализовати кроз избор одговарајућих предмета и кроз студијски истраживачки рад. Сврха докторских студија историје јесте развој и унапређивање науке, критичког мишљења и образовање кадрова способних да самостално воде оригинална и научно релевантна истраживања и новим сазнањима доприносе развоју науке и општем развоју друштва.


Циљеви студијског програма

Циљеви докторских студија историје јесу: • стицање опсежних знања из одређене уже научне области историје на основу све расположиве литературе; • овладавање знањима из домена теорије историјске науке; • темељно упознавање са постојећим трендовима у релевантним областима историјске науке у свету; • примена стечених знања и методолошких вештина у самосталном научно – истраживачком раду; • успешно решавање уочених и дефинисаних научних проблема; • самостално писање научних историјских чланака и расправа; • израда докторске дисертације у рангу научне монографије; • оспособљавање за самосталан наставнички рад на високошколским установама из области историје; • стицање највишег степена академског образовања – научног назива доктора наука у области историје.


Исходи студијског програма

Савладавањем докторских студија Одељења за историју студент се оспособљавања за самостално научно истраживање компликованих историјских појава, као и друштвених околности на којима су се оне одигравале, за њихово правилно разумевање и прецизно научно вредновање, засновано на савременим методолошким постулатима историјске науке. Студент је компетентан да самостално проучава и вреднује историјске изворе, доноси закључке и судове, као и да их у стручној и у научној форми саопштава, презентује и публикује у земљи и у иностранству. Доктор наука - историјске науке је способан да учествује самостално у домаћим и међународним научно-истраживачким пројектима, да квалитетно сарађује са стручњацима из своје области и да значајно доприноси новим сазнањима и бољем проучавању и разумевању различитих историјских епоха, држава, друштава и култура. Доктор историјских наука је оспособљен да критички самостално мисли и сагледава феномене, уочава методолошке или стручне пропусте, поставља нова питања и нуди одговарајуће, научно засноване одговоре. Предметно-специфичним усавршавањем студент докторских студије добија темељно познавање одређене области или дисциплине, које му омогућавају активно укључивање у научно-истраживачки рад, самостално процењивање и решавање научно-историјских питања и проблема, самостално формулисање истраживачких тема и њихово потпуно обрађивање уз ослањање на најсавременије методолошке постулате и правце развоја историјске науке. Доктор историјских наука је у потпуности оспособљен да појми и примењује и најсложеније методолошке и теоријске новине у специфичним областима историјске науке и да сагледава у целини и у појединостима развој струке, посебно оног сегмента за који стиче ужу предметно-специфичну компетенцију. Студент је компетентан да активно доприноси новим сазнањима у области свог интересовања, да самостално користи и преноси знање и принципе научно-истраживачког рада, као и да их примењује у широком спектру стручних, научних и уметничких делатности.


Услов за упис на студије

Завршене мастер академске студије из области историје (300 ЕСПБ), просечна оцена на основним и мастер академским студијама најмање 8 (осам) или најмање 5 научних радова објављених у часописима од националног и међународног значаја, познавање једног страног (светског) језика; лице које нема завршене одговарајуће студије полаже диференцијални испит, у складу са Статутом Факултета.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк