Археологија

Филозофски факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер археолог
Мастер академске студије археологије на Филозофском факултету у Београду намењене су даљем професионалном усавршавању студената у области археологије. Програм студија је специјализован, заснован на проширењу и продубљењу теоријских и практичних сазнања, и представља неопходну основу за докторске студије. Сврха мастер академских студија јесте оспособљавање студената за обављање сложенијих стручних послова у различитим нивоима процеса археолошког истраживања и проширење компетенција за бављење научно-истраживачким радом.


Циљеви студијског програма

Мастер академске студије археологије усмерене су на развијање општих и специфичних знања и способности, неопходних за учешће у процесу археолошких истраживања. Циљеви студија су: o продубљивање основних теоријско-методолошких сазнања из области археологије и сродних дисциплина; o стицање специфичних знања и вештина из уско специјализованих области археологије; o развијање професионалног приступа истраживању; o оспособљавање за практичну примену стечених знања; o развијање креативних способности, академских и професионалних вештина; o припрема за научно-истраживачки рад и даље професионално усавршавање на докторским студијама.


Исходи студијског програма

Савладавањем програма мастер студија археологије студент стиче следеће способности: • продубљивање посебних знања из изабраног ужег поља археолошког истраживања; • стицање предуслова за даље научно усавршавање; • стицање способности за критичку анализу културних појава и процеса у прошлости; • стицање способности за перцепцију и критичку анализу културних појава и процеса у савременом окружењу; • стицање способности за интердисциплинарно повезивање са хуманистичким и другим сродним пољима истраживања; • стицање способности примене знања у различитим радним окружењима: музеји, установе заштите, културне и образовне установе.


Услов за упис на студије

Завршене основне академске студије археологије (240 ЕСПБ) или завршене основне студије археологије у четворогодишњем трајању, у складу са условима утврђеним Статутом Универзитета и Факултета; студент који је завршио други студијски програм полаже диференцијални испит у складу са студијским програмом и Статутом Факултета.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк