Археологија

Филозофски факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – историјске/археолошке/класичне науке
Програм докторских студија Филозофског факултета представља последњи степеник у научном развоју кандидата и примарно је усмерен на оспособљавање за самосталан научно-истраживачки рад. Сврха програма је образовање стручњака који ће бити у стању да оригиналним научним радом унапређује теоријско-методолошке и практичне оквире дисциплине. Програм је креиран тако да обезбеди врхунске компетенције кандидата у погледу теоријских знања, способности и вештина и одвија се кроз вођено изучавање теоријско-методолошких проблема и самосталан истраживачки рад. Структура програма докторских студија археологије оформљена је тако да су, поред теоријских сазнања, низом изборних курсева омогућени и различити видови специјализације кандидата. Основни циљ је да се кандидати припреме за рад у струковним научно-истраживачким институцијама или као предавачи на факултетима и другим високим школама. Ниво стечених академских знања и вештина претпоставља могућност запослења и у другим институцијама, према потребама јавног и приватног сектора.


Циљеви студијског програма

Циљеви докторских студија засновани су на потребама друштва и струковне заједнице. Узимајући у обзир савремене истраживачке тенденције саме дисциплине. То су: o Развијање креативних способности и аналитичких техника за истраживање прошлости. o Развијање академских и професионалних знања и вештина. o Развијање свести о потреби континуираног професионалног развоја и подстицање научне отворености и истраживачке радозналости. o Подстицање на укључење у националне и међународне истраживачке пројекте. o Развијање способности руковођења истраживачким пројектима. o Примена интердисциплинарних метода у истраживању и тумачењу прошлости.


Исходи студијског програма

Програм докторских студија археологије омогућава студентима да након завршених студија поседују знања, вештине, развијене способности и компетенције да: - самостално решавају практичне и теоријске проблеме у одабраној области археологије и организују и остварују развојна и научна истраживања; - могу да се укључе у остварење међународних научних пројеката; - могу да развијају нове методе археолошких истраживања; - критички мисле, делују креативно и независно; - поштују принципе етичког кодекса добре научне праксе; - презентују резулатате истраживања на научно релевантни начин научној и стручној јавности у различитим формама (публиковање, предавања, научни скупови); - доприносе подизању свести о значају археолошког истраживања и заштите културне баштине за одрживи развој заједнице - темељно познају одабране области археолошког истраживања; - темељно познају теоријско-методолошких аспеката археолошких истраживања; - поседују продубљену способност мулти- и интердисциплинарног приступа у решавању научних задатака; - поседују способност креативног доприноса савременим достигнућима у струци; - самостално креирају, планирају и руководе сложеним археолошким пројектима.


Услов за упис на студије

Завршене мастер академске студије из области археологије (300 ЕСПБ), просечна оцена на основним и мастер академским студијама најмање 8 (осам) или најмање 5 научних радова објављених у часописима од националног и међународног значаја, познавање једног страног (светског) језика; лице које нема завршене одговарајуће студије полаже диференцијални испит, у складу са Статутом Факултета.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк