Етнологија и антропологија

Филозофски факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер етнолог-антрополог
Сврха студијског програма дипломских академских студија етнологије и антропологије јесте да уведе етнологе-антропологе у компетенције научног истраживања и примене резултата науке у друштву, али и да ефикасно инкорпорира студенте других основних академских студија и омогући им да промене дисциплину. Мастер етнологије-антропологије дизајниран је као курс који се предаје али који подразумева и истраживање и писање завршног рада. У том смислу се подразумева да мастер етнологије и антропологије буде способан да научној заједници и јавности пружи компетентну и релеванту студију о проучаваним феноменима или процесима на широком спектру од урбаних и родних студија, преко савремености и популарне културе, науке и политике, глобализације и мултикултурализма, до алтернативних религијских феномена, урбаног и традиционалног фолклора. Програм садржи методолошку, теоријску, стручну, научну и обуку за примењени рад, са посебним нагласком на оспособљавање кандидата да произведу академску студију. Од мастера етнологије и антропологије очекује се да је оспособљен да настави докторске академске студије у пољу друштвено-хуманистичких наука.


Циљеви студијског програма

Спајајући широке под-дисциплине, попут урбаних са родним студијама, науку са политиком или глобализацију са мултикуралним политикама, програм је оријентисан ка превазилажењу арбитрарних граница наметнутих стварности под-дисциплинарним истраживачким интересовањима у 20. веку, и усмерен ка интердисциплинарном и пројектном мишљењу о свакој истраживачкој теми, без есенцијалистичких заблуда или романтичарског односа према прошлости, идентитету, традицији и сл. Мастер програм у великој мери прати процесе интернационалних интеграција Србије и културну промену ставља у први план.


Исходи студијског програма

Мастер етнолог-антрополог оспособљен је да: • проучава традиционалне и савремене културе у Србији; • проучава Балкан и Југоисточну Европу; • проучава ван-европске културе у компаративној перспективи; • проучава формирање нових културних идентитета и савремене трансформације културе; • проучава процесе глобализације и европске интеграције; • дефинише истраживачке проблеме у широком интердисциплинарном спектру друштвених наука, хуманистичких дисциплина, социјалне и културне политике и туризма. • организује, дизајнира и спороведе истраживања у домену културе, медија, религије, друштвених институција и група; • врши медијацију у ситуацијама етничког, културног, религијског, расног и сличних конфликата у мултикултурном друштву; • препозна, документује, класификује, архивира, интерпретира и евалуира елементе културног наслеђа; • активно примени етнолошка и антрополошка знања у сферама медија, спорта, моде и туризма; • анализира, имплементира и евалуира пројекте у областима социјалне и културне политике; • изводи научне и примењене пројекте владиних и невладиних организација; • учествује у процесу образовања на предшколском, основношколском и средњешколском нивоу, и у процесу перманентног образовања; • компетентно и на експертском нивоу учествује у раду, креира пројекте или руководи институцијама културе (музеји, галерије, библиотеке, медијатеке, архиви, центри културе и др.); • учествује у развојним пројектима, на аналитичком, предиктивном и евалуативном нивоу.


Услов за упис на студије

Завршене основне академске студије етнологије-антропологије (240 ЕСПБ) или завршене основне студије етнологије-антропологије у четворогодишњем трајању, у складу са условима утврђеним Статутом Универзитета и Факултета; студент који је завршио други студијски програм полаже диференцијални испит у складу са студијским програмом и Статутом Факултета.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк