Етнологија и антропологија

Филозофски факултет

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – социолошке/етнолошке/антрополошке науке
Сврха докторског програма студија етнологије и антропологије јесте да оспособи стручњаке за самостални, тимски, институционални, пројектни или консултантски рад у широком спектру области од академских истраживања до примењених истраживања. Имајући у виду величину и карактер академске заједнице етнолога и антрополога, њихове досадашње пословне нише и обрасце професионалног ангажовања, програм је организован око идеје очувања научних ресурса уз постепено ширење компетенција и друштвене препознатљивости дисциплине. Програм, осим тога, почива и на идеји да тек оформљени научници сами бирају карактер свог будућег ангажмана – био он академски, научио-истраживачки, примењен/консултантски или активистички/културно-критички, и зато садржи све наведене елементе уобичајеног професионалног ангажмана доктора етнологије-антропологије на глобалном нивоу. Будући да је идеја самосталног и оригиналног научног рада, изван тима и институције, превазиђена у великој мери и у Србији, програм има сврху да припреми будуће научнике-истраживаче и предаваче да се уклопе у савремене токове развоја дисциплине на глобалном нивоу и изводе истраживања, предају на восокошколским установама и активно учествују у друштвеној трансформацији не као усамљени појединци већ као грађани који негују јавне врлине.


Циљеви студијског програма

Креативно мишљење, способност да се у питање доведе подразумевано, способност триангулације и бриколирања метода, истраживачких техника, теоријских становништа и идеолошких контекста науке основна је одлика доброг академског антрополога на глобалном нивоу. С тим циљем, докторски курс етнологије и антропологије конципиран је као паралелно стицање напредних савремених знања из теорије и методологије дисциплине и сродних друштвено-хуманистичких наука, са континуираним оспособљавањем за самосталано и тимско спровођење истраживања. Циљ програма јесте да оспособи студенте да, упркос континуираној запитаности дисциплине над сопственом сврхом и друштвеном улогом, активно примени знања стечена у академском хабитусу на социо-културне феномене који га/је окружују, укључујући, мада не ограничавајући се на: дизајн истраживања, спровођење истраживања, описивање и тумачење резултата истраживања, дисеминацију резултата истраживања, активно праћење актуелности у дисциплини и сродним дисциплинама, превођење дисциплинарно специфичних знања у језик разумљив администрацији, популацији и сродним дисциплинама.


Исходи студијског програма

Доктор етнологије-антропологије оспособљен је да: • Самостално или тимски дизајнира истраживање. • Самостално или тимски спроведе истраживање. • Самостално опише, протумачи, објави и промовише резултате истраживања. • Самостално или тимски активно примени научна знања. • Самостално или тимски прилагоди резултате истраживања и језик њихове дисеминације интердисциплинарној и широј популацији. • Самостално обави контролна или поновљена истраживања релевантних истраживаних феномена. • Учествује у интердисциплианрним пројектима. • Евалуира научне резултате других аутора. • Евалуира научне, уметничке, административне и друге пројекте у мери у којој су подложни социо-културној анализи. • Консултује клијенте на широком спектру активности, од административних до комерцијалних. • Предаје у академском или професионалном контексту област за коју се специјализовао.


Услов за упис на студије

Завршене мастер академске студије из области етнологије-антропологије (300 ЕСПБ), просечна оцена на основним и мастер академским студијама најмање 8 (осам) или најмање 5 научних радова објављених у часописима од националног и међународног значаја, познавање једног страног (светског) језика; лице које нема завршене одговарајуће студије полаже диференцијални испит, у складу са Статутом Факултета.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк