Класичне науке

Филозофски факултет

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер класични филолог
Сврха мастер академских студија на Одељењу за класичне науке је уже стручно и научно оспособљавање и усавршавање у некој од области класичних наука – грчка лингвистика, латинска лингвистика, античка књижевност, културна историја антике, средњогрчка филологија, средњолатинска филологија, историја религије, рецепција античке књижевности и компаратистика. Студент кроз интердисциплинарни приступ проширује и богати своја знања и методологију у области класичних наука и стиче ширу основу за стручни и научни рад на пољу филолошких, лингвистичких, књижевних и историјских студија.


Циљеви студијског програма

Употпуњавање основних и општих знања стечених на основним студијама класичних наука кроз увођење нових приступа и специјализовање за једну од области класичних наука. Формирање стручњака у области класичних наука који ће бити оспособљен за самостално перманентно усавршавање и отворен за могућност научноистраживачког рада.


Исходи студијског програма

Мастер класични филолог поседује виши степен познавања класичних наука и посебно је упућен у неку од специјалности класичних наука чиме је оспособљен да са већом самосталношћу и компетентношћу ради како на пословима из матичне струке тако и на ширем пољу просвете, медија, културе (музеји, библиотеке, медијатеке, архиви, центри културе), издавачке делатности, публицистике и туризма. Мастер класични филологr има могућност даљег научног усавршавања, специјализације у области којом се бавио, увида у античку културу кроз текстове и способност тумачења античких текстова и културних појава.


Услов за упис на студије

Завршене основне академске студије класичних наука (240 ЕСПБ) или завршене основне студије класичне наука у четворогодишњем трајању, у складу са условима утврђеним Статутом Универзитета и Факултета; студент који је завршио други студијски програм полаже диференцијални испит у складу са студијским програмом и Статутом Факултета.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк