Новинарство

Факултет политичких наука

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер новинар/журналиста
Мастер академске студије новинарства подразумевају једногодишњи студијски програм у вредности од 60 кредита, који продубљује знања стечена на основним, додипломским четворогодишњим студијама новинарства или других друштвених наука. Програм пружа могућност студентима да се даље развијају у области новинарства и критичку примену нових знања у разноврсним областима социјалне политике и социјалног рада. Студијски програм садржи садржи један број обавезних курсева научно-стручног, теоријско-методолошког и стручно-апликативног карактера који се односе на стицање напредних знања из области културне антропологије, интернета и нових медијских технологија, креативног писања у новинарству, реторике у електронским медијима, међународног комуницирања, рода, језика и политике као и продубљивање знања из практичних дисциплина као што су документарне новинарске форме или уређивање медија. Програм садржи и продубљене теоријско методолошке основе и практичне аспекте истраживања друштвених појава, социјалних проблема, могућности друштвених промена и ефеката практичног рада у новинарству. Изборни предмети пружају могућност студентима се потпуније упознају са дисциплинама опште образовног и научно стручног карактера као што су дисциплине из области, антроплогије, међународног комуницирања, као и стручних и апликативних дисциплина везаних за област новинарства као што је рад на савладавању новинарских жанрова, интернета и нових медијских технологија. Обавезан део мастер академских студија новинарства је, поред семинарских радова, и завршни мастер рад којим се потврђује способност студената за критичку примену стечених научних и стручних знања у непосредној и истраживачко-аналитичкој пракси.


Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма на мастер академским студијама новинарства: - надоградња постојећих и стицање нових теоријских и практичних знања и вештина у области ноовинарства и сродних научних дисциплина ради разумевања природе, структуре и начина рада и руковођења у медијима. - стицање напредних знања о друштвеним појавама и процесима, социјалним проблемима, друштвеним девијацијама и начинима подстицања друштвеног развоја и промена, ради критичког разумевања и акционог приступа у деловању на медије и новинарство ради подстицања на промене; - стицање знања и разумевање теоријско-методолошких концепата и ноовинарства и сродних дисциплина; - стицање напредних знања и вештина појединачног и тимског рада у истраживачком новинарству и у уређивању медија, - оспособљавање за самостално и тимско обављање различитих новинарских задатака; - оспособљавање за самосталан аналитичко истраживачки рад у проучавању и анализи медија, - изградња професионалног идентитета и усвајање етичких принципа рада у медијма ; - стицање напредних знања о функционисању медијске политике у Србији; - стицање напредних знања о функционисању и финансирању медија; - стицање знања о локалним и регионалним, међународним и наднационалним димензијама медијског комуницирања.


Исходи студијског програма

Пo завршетку студиjа студенти ће стећи детаљан увид у савремене теoриjске и метoдoлoшке oснoве и приступе новинарског рада, имаће критичкo-кoмпаративни преглед савремених перспектива каo oснoве за заснивање акциoних мoдела праксе. Стећи ће прoдубљена знања и вештине истраживања у области и медија, укључуjући етичку примену релевантних истраживачких парадигми и критичкo прихватање кoришћења истраживања у пракси. Биће oспoсoбљени да запoчну самoстална и тимска истраживања у oквиру анализе медија; за самoсталну прoцену актуелног начина рада у новинарству; да прате ефекте таблоидизације која је присутна у свим, па и у оним најквалитезтнијим медијима; биће обучени за супервизиjу новинарског и уредничког рада у медијима. Биће oспoсoбљени да самoсталнo и тимски процењују недостатке уређивачке политике медија које анализирају и евалуациjу конкретног рада новинара чија ће остварења критички процењивати.


Услов за упис на студије

Право уписа имају лица која су завршила одговарајуће основне академске студије у обиму од 240 ЕСПБ бодова.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк