Културологија

Факултет политичких наука

Врста студија:  мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: мастер културолог
Мастер академске студије културологије - мастер Теорија културе и студије рода су једногодишњи студијски програм (носи 60 кредита) који се, као мултидисциплинаран, ослања на више друштвених наука и хуманистичких дисциплина продубљујући већ стечена знања са различитих програма основних студија. Програм мастера теорија културе и студије рода замишљен је тако да омогућава студентима избор између две области: широке области теорије културе и млађе дисциплине, студија рода; и најзад, што је још важније, њихово међусобно повезивање. Студијски програм има два обавезна заједничка курса и велики број изборних курсева са специфичностима везаним за сваку од ових појединачних области. Изборни предмети пружају могућност студентима да се потпуније упознају са дисиплинама опште образовног карактера као што су области антроплогије, филозофије, историје цивилизације; затим, посебних програма који та знања контекстуализују, као што је курс о културама Балкана, слика другог, или савремене теорије родних идентитета; посебна предност програма јесу курсеви који омогућавају и примену стечених знања, као што су политке родне равноправности, род, језик и политика итд. Обавезан део овог програма мастер студија је и завршни (мастер) рад којим се потврђује способност студената за самостално истраживање, критички приступ, артикулисање и излагање својих ставова из ових области.


Циљеви студијског програма

Циљеви студијског програма на мастер академским студијама културологије- Теорија културе и студије рода је да пружи теоријски и појмовни апарат за разумевање и интерпретацију савремених културних токова и промена - да пружи знања из различитих дисциплина које се баве проблемима културе и подстакну интердисциплинарно проучавање различитих културних феномена - да обезбеде знања о различитим цивилизацијским и културним обрасцима, уметничким правцима и филозофским категоријама који су у историји учествовали, као што су и данас присутни у стварању културе као свеобухвтаног појма - да подстакну истраживање културе свакодневног живота која могу утицати на шире друштвене планове и пројекте - да укаже на нужност критичког преиспитивања садржаја медијске и популарне културе - да оспособи за критичку анализу начина на који се стереотипи производе и опстају, као и утицаје које имају на предубеђења и понашање у различитим областима друштвеног живота заједнице, као што су образовање, тржиште рада, политика - оспособљавање за самосталан истраживачки рад, стицање знања о епистемолошким и методолошким концептима у новим областима истраживања, као што су студије рода (квалитатитвним и квантитативним истраживањима, итд) - стицање знања о функционисању и утицају невладиног сектора - стицање знања о локалним, регионалним и међународним аспектима културне политике, политика родне равноправности и тд.


Исходи студијског програма

Програм је осмишљен тако да подстакне подједнако теоријске и интерпретативне компетенције као и да припреми студенте за рад у различитим културним институцијама на нивоу државе и у оквиру цивилног сектора. Овај студијски програм, с једне стране припрема за активно учествовање формирању културне политике на нивоу ширег друштва као и у оквиру локалних заједница; а с друге стране програм такође омогућава и стицање родне перспективе која је у савременом свету неопходна у свим сегментима друштва, у установама културе, просвете, здравства, правном систему, итд. Тако ће овај студијски програм, између осталог:

- да оспособи студенте и студенткиње да интервенишу у друштву са циљем да успостављања праведног поретка који води рачуна о културним и осталим интересима различитих друштвених група и појединаца, као маргинализованих група. - да посебно развија толеранцију према различитости и уважавању разлика припремајући их на тај начин за изазове 21. века. - да оспособи студенткиње и студенте за стварање програма и пројеката који ће подстицати креативност у целокупној популацији нашег друштва, а посебно у популацији младих, итд. - да оспособи студенте и студентикиње за самостално и критичко читање текстова из области теорије културе и студија рода како би наставили да проширују своја знања.



Услов за упис на студије

Право уписа имају лица која су завршила одгиварајуће основне академске студије у обиму од 240 ЕСПБ бодова.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк