Политикологија

Факултет политичких наука

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор наука – политичке науке
Докторске студије политикологије обухватају трогодишњи студијски програм у вредности од 180 ЕСПБ, који се ослања и продубљује знања стечена на додипломским и академским дипломским студијама из области политиколошких студија. Структура студијског програма предвиђа један број обавезних курсева теоријско-методолошког и научно-стручног карактера, који се односе на стицање највиших облика знања из области теоријских и методолошких основа политичких наука и студија савремене политичке теорије и политичких система, као већи број изборних курсева неопходних за стицање најновијих сазнања из теоријских и практичних аспеката проблематике студијског програма. Програм садржи и продубљене теоријско-методолошке основе и практичне аспекте истраживања политичких проблема, праваца њихових промена и ефеката тих процеса. Обавезан део докторских студија из области политиколошких студија је и израда завршне докторске дисертације којом се потврђује способност студената за креативну примену стечених научних, методолошких и стручних знања у непосредној и истраживачко-аналитичкој пракси и развоју научне области.


Циљеви студијског програма

Основни циљеви студијског програма докторских студија политикологије су: 1. унапређивање постојећих и стицање нових теоријских и практичних знања и вештина у областима : теорије политике и методологије, политичке теорије и политичке културе, политичке социологије, политичког система и институција, политичког система и привредног развоја, политике и религије; 2. стицање напредних знања о политичким појавама и процесима и начинима објашњења друштвеног развоја и промена, ради критичког разумевања и акционог приступа у деловању на системске, структурне и организационе аспеката функционисања полтичких институција и процеса; 3. стицање знања о локалним, регионалним, наднационалним и глобалним димензијама политике, политичких односа, политичких процеса и политичких институција; 4. оспособљавање за специфична стручна знања која омогућавају да се професионално баве пословима научних радника и истраживача, аналитичара и организатора у државним органима, политичким партијама, локалној самоуправи, јавним службама и корпорацијама; 5. оспособити стручњаке за послове политичког одлучивања и управљања, организовања послова у различитим пољима политичког деловања, подизања политичке културе и формирања демократске јавности.


Исходи студијског програма

Савладавањем програма докторских студија из политикологије какдидати треба да стекну следеће способности: 1. Овладавање теоријско-методолошким знањима и способностима критичког промишљања и критичке анализе достигнутог нивоа теоријских студија политикологије код нас и у најразвијенијим регионима света. 2. Развијене научно-истраживачки капацитете, критичке ставове и научну аргументације у односу на проблематику политиколошких студија; уочавање њихових противуречности, карактеристика и недостатака; схватање основа и стратешких праваца развоја у будућности; могућност да се то знање примени на студије случаја; интегрисање стечених знања у праксу и реализација научних и апликативних истраживања. 3. Овладавање методолошким знањима и практичним вештинама за компетентан приступ анализи, истраживању, решавању проблема и заснивању акција на различитим нивоима праксе деловања. 4. Оспособљеност да примене своја знања на професионалан начин у разумевању особа и интерактивних образаца понашања у специфичном окружењу, 5. Оспособљени за самостално теоријско-методолошко истраживање и продубљену научну анализу, засновану на креативном и критичком откривању чињеница и њихових узрочно-последичних веза.


Услов за упис на студије

Право уписа имају лица која су завршила одговарајуће основне и мастер академске студије са просечном оценом изнад 8.00.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк