Ветеринарска медицина

Факултет ветеринарске медицине

Врста студија:  докторске академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор медицинских наука – ветеринарска медицина
Факултет ветеринарске медицине у Београду, организује докторске академске студије у оквиру јединственог програма који траје три године и има 180 ЕСПБ. Студијски програм докторских академских студија обухвата одговарајући број обавезних теоријских предмета и изборних предмета из области израде докторске дисертације и научна истраживања из научних области студија. Докторска дисертација је завршни део студијског програма докторских академских студија. Програм докторских академских студија је јединствен, с тим што се кандидати, почев од 4-ог семестра, опредељују за изборне предмете. Основне области у оквиру студијског програма су: Морфологија и физиологија животиња; Клиничка патологија и терапија животиња; Ветеринарска превентивна медицина и Хигијена и технологија намирница анималног порекла. У 4. и 5. семестру, студенти у договору са ментором, бирају методолошке предмете и изборне предмете из области израде докторске дисертације. Шести семестар је предвиђен за израду докторске дисертације.


Циљеви студијског програма

Основни циљ студијског програма докторских акадмеских студија на Факултету ветеринарске медицине у Београду је да студенти усвоје најновија сазнања из ветеринарских и биомедицинских наука неопходна за самосталан научно-истраживачки рад и свест о потреби за даљим усавршавањем у овим областима. Студенти треба да савладају експерименталне и аналитичке научне методе које ће користити у свом раду и да, кроз наставне предмете, продубе знања из уско-специфичних области ветеринарске медицине. Циљеви студијског програма докторских академских студија укључују постизање научних способности и академских вештина, развој креативних и комуникационих способности и овладавање специфичним практичним вештинама потребним за будући развој каријере.


Исходи студијског програма

Савладавањем студијског програма докторских академских студија студент стиче општа и специфична знања и вештине потребне за квалитетно обављање научне и стручне делатности: Они ће савладати принципе и механизме функционисања ћелија на молекулском нивоу и стећи знања из области биологије ћелије неопходна за усавршавање и истраживачки рад у савременој биомедицини. Студенти ће бити оспособљени за комплексно сагледавање система нормалних метаболичких трансформација у организму животиња ради бољег разумевања промена функција ткива током болести. Они ће разумети улогу нервног система у регулацији и контроли функције других органских система и бити оспособљени за сагледавање хуморалне регулације и контроле функција органских система и ткива. Полазници ће стећи и најновија сазнања из области ветеринарске имунологије. Стећи ће теоријска знања и вештине неопходне за самосталан научно-истраживачки рад са огледним животињама. Студенти ће стећи знања неопходна за спровођење епидемиолошког праћења, дизајна и анализе клиничких истраживања у ветеринарској медицини. Продубиће своја знања о утицају ветеринарске делатности и сточарске производње на локално и глобално загађење животне средине, о изради акционих планова и стратегија за њену заштиту. Савладаће прихваћене научне методе, како би стигли до научне истине, односно решења неког научног проблема. Биће обучени да створе научно дело, да га опишу и објаве. У оквиру основних области програма студенти ће стећи специфична знања и овладати одговарајућим лабораторијским, клиничким и статистичким методама. Студент треба да буде оспособљен да компетентно учествује у научно-истраживачким пројектима, прати и критички процењује научну литературу, пише научне радове, комуницира са истраживачима у земљи и свету и учествује у научно-наставним процесима из области израде дисертације.


Услов за упис на студије

Лице које има завршене интегрисане основне и мастер академске студије са општом просечном оценом од најмање 8 (осам).
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк