Медицина

Медицински факултет

Врста студија:  интегрисане основне и мастер академске студије
По завршеним студијама кандидат стиче научни назив: доктор медицине
Интегрисане академске студије медицине за стицање академског назива доктор медицине, које се изводе на Медицинском факултету у Београду, трају 6 година oдносно 12 семестара или 5500 часова активне наставе. Настава је јединствен процес која се одвија кроз предавања, вежбe, семинарe, клиничку праксу и клиничког стажа. Клинички стаж је у функцији израде завршног дипломског испита. Наставни процес појединог предмета одвија се у току једног, а највише у току два семестра у складу са планом извођења наставе Укупно ангажовање студената у оквиру студијског програма интегрисаних академских студија медицине изражава се ЕСПБ бодовима. Укупне број бодова у једној академској години износи 60 ЕСПБ, односно 360 ЕСПБ за комплетне студије медицине. У оквиру сваког предмета дефинисане су наставне активности релевантне за постизање циља и исхода предмета и време потребно за сваку наставну активност, тако да укупно радно ангажовање студената одговара броју бодова који припадају предмету. Студент остварује бодове предвиђене за предмет након завршног испита.


Циљеви студијског програма

Основни циљ студијског програма интегрисаних академских студија медицине је оспособљавање доктора медицине за примену научних и стручних достигнућа у превенцији, дијагностици и терапији болести, укључујући промовисање здравог начина живота, правних и моралних вредности, а све у складу са принципима добре научне и клиничке праксе. Посебни циљеви програма су: а) Настава заснована на научним принципима (пракса заснована на науци) и њихова примена б) разумевање здравља и промовисање здравих стилова живота в) стицање знања о биолошким функцијама организма, узрочницима и механизмима настанка болести, превенцији обољења и лечењу болести г) стицање знања о репродуктивном здраљу д) стицање клиничких вештина у врхунским институцијама здравственог система, што обезбеђује компетентност за извођење основних дијагностичких и терапијских процедура. ђ) оспособљавање за коришћење нових технологија у медицини као и информационих система е) упознавање са организацијом и функционисањем здравственог система


Исходи студијског програма

Компетенције дипломираних студената укључују: - медицинско знање из оних наука на којима је заснована медицина и разумевање научног метода што укључује и основе мерења биолошких функција, процену научно утврђених чињеница и анализу података - разумевање структуре, функције и понашање здравих и болесних особа, као и однос између стања здравља и физичког и социјалног окружења особе - одговарајуће познавање клиничких дисциплина и праксе које знање обезбеђује студенту да стекне кохерентну слику о менталним и физичким обољењима, о медицини са становишта превентиве, дијагнозе и терапије и о репродукцији човека. - потребно клиничко искуство стечено под одговарајућим надзором у здравственој установи неопходно за професионални рад, - унапређење професионалних односа са пацијентима и колегама, уз поштовање личности пацијента и колега, без предрасуда у односу на језик, културу, пол, расу и начин живота -разумевање права пацијента да одбије лечење или учешће у наставним или истраживачким активностима. - поштовање лекарске тајне, у складу са професионалним етичким кодексом који обавезује лекаре да чува информације о пацијентима као поверљиве и одаје их без пристанка само у изузетним околностима тј. ако су пацијент или друге особе изложене ризику.


Услов за упис на студије

У прву годину студија медицине може да се упише лице које има одговарајуће средње образовање у четворогодишњем трајању. Под одговарајућим средњим образовањем за студије медицине сматрају се гимназија, средња медицинска школа, школа ветеринарског усмерења и остале школе из области здравства.
На овом студијском програму постоје следећи модули:
Назив Акроним Семестар Инф. о модулу
На овом студијском програму се држе следећи предмети:
Акроним Назив ЕСПБ Семестар Модул Изборност Екстерни линк